Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Lassul a gazdaság – esésben a Tesla és az EV szektor

Az elektromos autógyártók részvényei megsínylették a keddi kereskedési napot, több százalékos mínuszba fordult a legtöbb részvény, esésbe kapcsolt a Lucid, a Rivian és a Tesla is. Nem érkeztek EV specifikus negatív hírek, azonban kedden több gazdasági mutatót is nyilvánosságra hoztak, ami arra utal, hogy lassul az amerikai gazdaság. A lassuló gazdaság negatív hatással van az elektromos autók iránti kereslet mértékére.

A Tesla a kereskedés korai szakaszában a 750 dolláros árfolyamot is megközelítette, ezt követően a piac nagy részével együtt negatív tartományba fordult. A Tesla végül 5.00 százalékos csökkenést követően 697.99 dolláron zárta a hét második kereskedési napját. Az EV gyártás úttörője idén 33.95 százalékos mínuszban van.

A Lucid 2.45 százalékot esett tegnap, 2022-ben 52.85 százalékos mínuszban van a papír. A Rivian árfolyamában 5.10 százalékos visszahúzódást figyelhettünk meg a tegnapi kereskedési nap során, az EV gyártó startup ezzel idén 73.97 százalékos mínuszban van.

Kedden a tőzsdenyitást követően mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex pozitív tartományba fordult, a nap végére azonban nagyobb mértékű mínuszban zártak. A benchmark S&P 500 2.01 százalékot esett, a blue-chip index Dow Jones Ipari Átlag 1.56 százalékos mínuszban zárt, a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index pedig 2.98 százalékos mínuszba bukott.

A Deutsche Bank tegnap negatívan módosította a Tesla szállítási számaira vonatkozó becslését, ez azonban várható volt, így valószínűleg nem ez okozta az esést a szektorban. A kínai koronavírus helyzet már március óta fejtörést okoz a szektornak.

Lassul a gazdaság, pesszimisták a fogyasztók

A kedden nyilvánosságra hozott mutatók szerint lassulásba kezdett az amerikai ingatlanpiac. Valamint a Conference Board fogyasztói bizalmi index is 98.7-es értéken alakult júniusban. Ez alacsonyabb, mint az előző hónapban látott 103.2-es érték, valamint az elemzők által előzetesen becsült 100-as értéknél is alacsonyabban alakult.

(https://www.conference-board.org)

A fogyasztók az előzetesen vártnál pesszimistábbak a közeljövőt illetően, ez pedig nem kedvező egyetlen szektor számára sem. Amennyiben az amerikai gazdaság recesszióba bukna, az jelentősen megnövelhetné a medvepiac hosszát.