Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Inflációs adatok, MNB döntés – erre figyelj a héten!

Bár lassan tényleg beköszönthet a nyári uborkaszezon, a tőzsdéken van elég téma, amelyek miatt izgalmas maradhat a kereskedés a következő hónapokban. Igaz ez az előttünk álló hétre is, amikor több fontos makroadat jelenik majd meg, Magyarországon pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése lehet izgalmas.

Nemzetközi piacok – fontos adatok Európából

A holnapi napon nem jelenik meg igazán fontos makroadat, így leginkább az általános befektetői hangulat döntheti el az árfolyamokat a tőzsdéken. Fontosnak lesznek természetesen továbbra is az orosz-ukrán háborúról érkező hírek is, amelyek alapjaiban változtathatják meg rövid idő alatt a főbb részvényindexek irányát. Kedden 16 órakor a Conference Board fogyasztói bizalmi indexét lehet érdemes figyelni, szerdán 14 órakor pedig a német inflációs adatot ismerhetik meg a piacok.

A tengerentúlról is érkeznek piacbefolyásoló adatok (www.shutterstock.com)

Csütörtök délelőtt közlik a németországi munkanélküliségi rátát, nem sokkal később pedig az eurózónára vonatkozóan is megérkezik a monetáris és fiskális politika számára is fontos adatsor. 14:30-kor szokásosan megismerhetjük az Egyesült Államokra vonatkozóan a munkanélküli segélykérelmek számát, valamint ekkor lát napvilágot a PCE maginflációs adat is. A hét utolsó kereskedési napján 11 órakor érkezik az eurózónára vonatkozó inflációs adat, délután pedig az USA-ból közlik a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet. Mindezen adatok önmagukban is figyelemreméltó adatok, de most kiemelten figyelhetnek mindent a piaci szereplők, amik hatással lehetnek a nagy jegybankok monetáris politikájára.

Magyar piac – jön az MNB döntése

Jelentősnek mondható makroadat nem érkezik a héten Magyarországról, ennek ellenére valószínűleg nem számíthatunk unalmas napokra a budapesti börzén sem. A nemzetközi piaci hangulat ugyanis átragadhat a magyar tőzsdére is, emellett az egyedi, vállalatspecifikus megítélésen lehet a befektetők hangsúlya. Ilyen szempontból továbbra is izgalmas lehet mind a négy magyar blue chip, a háború, az árstopok és a különadók miatt ugyanis bőven lehet témája a piacnak a legnagyobb hazai papírok kapcsán is.

Kedden és csütörtökön is lesz izgalom a forint piacán

A forint szempontjából ráadásul kifejezetten fontos esemény történik, kedden tartja ugyanis kamatdöntő ülését a jegybank Monetáris Tanácsa. Nemcsak az lesz érdekes, hogy mennyivel változik a jelenleg nem irányadó alapkamat, hanem az MNB vezetésének a kommunikációjára is figyelni kell. Többet megtudhatunk ugyanis a várt inflációs pályáról, a további szigorításokról és talán a forint árfolyamához is fűznek megjegyzést a döntéshozók. Csütörtökön pedig az egyhetes betéti tender meghirdetésén keresztül tovább emelheti az irányadó rátát a jegybank.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak