Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Orosz-ukrán konfliktus – megszokhatták a tőzsdék

Immár 4 hónapja annak, hogy egy csütörtöki hajnalon Oroszország megtámadta a keleti szomszédunkat, Ukrajnát. Az Európában nagyon régen nem látott volumenű háború rengeteg emberi áldozattal járt már, és a gazdasági károk mértéke is nehezen számszerűsíthetően hatalmas. A háború sajnos magától értetődően küldte mélyre a tőzsdéket, a koronavírus kitörése óta nem látott zuhanásnak lehettünk tanúi a piacokon. A fegyveres konfliktus mindennapi hírei azonban egyre kevesebb piacbefolyásoló hatással bírnak.

Megszokás

A háború lényegében egy fekete hattyú típusú esemény, ha a tőkepiaci szakzsargonba szeretnénk beilleszteni. Azaz nagyon kicsi rá az esély, hogy bekövetkezik, ha viszont mégis, akkor pusztító hatással jár szinte az egész piacra. Jellemző ilyenkor a hirtelen, nagyon gyors esés a tőzsdéken, illetve a pánikszerű eladások miatt gyakran kerülnek felfüggesztésre is bizonyos részvények és indexek a zuhanás mértéke miatt. Február végén pontosan ez történt, az előzetes figyelmeztetések ellenére ugyanis mélyen ledöbbentette a világot, hogy Oroszország tényleg nyílt támadást indít Ukrajna ellen.

Kisebb hatással járnak már a háborús hírek a piacokra (www.shutterstock.com)

Érezhetünk némi déjá vu érzést a fentiek kapcsán. A COVID-19 pandémia kitörése és az utána zajló piaci folyamatok igen hasonlóak voltak az előbb kifejtett hatásokhoz. És ahogyan akkor a napi esetszámok és halálozások, úgy most a frontról érkező hírek egyre kevésbé befolyásolják a piaci folyamatokat. Ennek oka a megszokás mellett az, hogy a befektetők a gazdaságot közvetlenül érintő hatásokkal foglalkozhatnak, ami a koronavírus idején a lezárások voltak, most pedig a szankciós politika elemei.

Maradt a nyomás

A fentiek jó hírnek tűnhetnek, ugyanis nem okoz napi szintű esést csupán a tény, hogy erősödnek a harcok Ukrajnában. Nem kivétel nélküli ugyanakkor a szabály, egy nagyobb változás a harctéren, vagy pedig a felek kommunikációjában bekövetkező változás továbbra is képes mozgásokat indukálni a tőzsdén. A fő probléma azonban nem ez, hanem hogy bár nem esnek végig (vagy nem emiatt) a piacok, jelentős pozitív korrekcióra sem nagyon van példa. A nyomás tehát megmaradt, ami a háborús helyzetet illeti, és annak javulása nélkül aligha lesz nagy tűzijáték a börzéken.

Címlapkép forrása: Shutterstock