Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Powell szerint még elkerülhető a recesszió

A tőkepiacokon továbbra is a pesszimizmus dominál, magas a recessziótól és az inflációtól való félelem mértéke. A hét elején például a Citigroup és a Deutsche Bank is beállt a pesszimisták sorába, akik a közelgő recesszió veszélyeire hívják fel a figyelmet. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója is arra figyelmeztetett, hogy recesszióba kerülhet az amerikai gazdaság. Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója már júniusban a közelgő „gazdasági hurrikánra” figyelmeztetett.

Jerome Powell optimizmusa azonban ideiglenesen pozitívan hathat a piacokra. A Federal Reserve elnöke csütörtökön elmondta, hogy szerinte „a recesszió nem elkerülhetetlen, azonban feltétel nélküli elköteleződés szükséges az infláció elleni harcban.” A júliusi kamatdöntő ülésen várhatóan újabb 50-75 bázispontos kamatemelést láthatunk majd. A csütörtöki kereskedési napot az amerikai tőzsdéken jegyzett részvények túlnyomó többsége pozitív tartományban tudta zárni.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke. (www.shutterstock.com)

Jellemzően emelkedést láthattunk tegnap a tengerentúlon

A Dow Jones Ipari Átlag csütörtökön kereskedési idő több mint felét pozitív tartományban töltötte, azonban közel 0.6 százalékos mínuszban is járt a tőzsdeindex. A blue-chip index 0.64 százalékos, 194.23 pontos erősödést követően 30 677.36 ponton zárta a csütörtöki kereskedési napot. A Dow Jones Ipari Átlag idén 15.58 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 9.44 százalékkal csökkent az index értéke.

Az S&P 500 árfolyamában a Dow Jones-hoz hasonló mozgást láthattunk tegnap. A benchmark index 0.95 százalékos, 35.84 pontos emelkedést követően 3 795.73 ponton zárta a hét negyedik kereskedési napját. Az index az elmúlt időszakban látott gyengélkedés hatására 2022-ben 20.36 százalékos mínuszban van, az elmúlt 52 hét során pedig 10.52 százalékkal húzódott vissza az index árfolyama.

A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite Index teljesített a legjobban tegnap, a kereskedési idő szinte egészét pozitív tartományban tudta tölteni az index. A Nasdaq Composite Index 179.11 pontos, 1.62 százalékos emelkedést követően 11 232.19 ponton zárta a csütörtöki kereskedési napot. Az inflációs és a recessziós félelmek a magas értékeltségű technológiai szektort sújtják a legnagyobb mértékben, a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index igen súlyos, 28.21 százalékos mínuszban van idén, míg az elmúlt 1 év során 21.30 százalékkal húzódott vissza az index értéke.

Az elkövetkező időszakban is várhatóan az infláció és a recesszió lesz a kulcskérdés, a júniusi inflációs adatokat már most tűkön ülve várják a befektetők. Azonban amíg a helyzet nem enyhül valószínűleg továbbra is kifejezetten nagy lesz a volatilitás a tengerentúli börzéken.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com