Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Kevés adat, mégis lehet izgalom – erre figyelj a héten!

Kifejezetten nehéz hét áll az irányadó nemzetközi tőzsdék mögött. Mind a nagyobb európai, mind a tengerentúli indexek jelentős mértékű esést mutattak a mögöttünk álló héten. Továbbra is az orosz-ukrán háború, a fejlett világban egyre inkább jelenlévő inflációs nyomás, valamint a nagy jegybankok szigorítása okozza a negatív piaci légkört. Az előttünk álló napokban nem lesz túl sok figyelemre méltó adatsor, így a fenti tényezők még jobban alakíthatják az árfolyamokat.

Nemzetközi piacok – rövid hét, kevés adat

A mai napon kereskedési szünnap van az amerikai tőzsdéken a rabszolgaság eltörlésének ünneplése miatt. Az európai tőzsdéket így jobbára az általános hangulat vezetheti, amihez leginkább a háborúról érkező hírek járulhatnak hozzá. Ráadásul a keddi nap sem ígérkezik túlságosan izgalmasnak, már ami a makroadatokat jelenti; igazán piacbefolyásoló közlés nem lesz a hét második napján. Szerdán az eurózónából fogyasztói bizalomról kapunk információt délután 4 órakor.

Nem alakult jól az előző hét a piacok számára, számottevő eséseket láthattunk (www.shutterstock.com)

Csütörtökön délelőtt a német feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index lát napvilágot. 14:30-kor szokásosan megismerhetjük az amerikai munkanélküli segélykérelmek számát, kicsivel később pedig a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexét közli az USA. Pénteken 10 órakor az IFO üzleti hangulatindexre lesz érdemes figyelni a német tőzsdén.

Hazai tőzsde – változó légkör

Ahogy a kinti piacokon sem a makroadatok dominálhatnak majd a héten, úgy Magyarországgal kapcsolatban is kevés gazdaságot érintő információ lát majd napvilágot. Csütörtökön 9 órakor közlik a munkanélküliségi rátát, valamint ugyanekkor hirdeti meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Előző héten váratlanul 50 bázisponttal megemelte az irányadó kamatszintet ekkor a jegybank, így most is élénken figyelhetnek erre a befektetők.

A különadók hatásait dolgozza még fel a magyar tőzsde

A legnagyobb részvények esetében a hazai gazdaságpolitikai lépések további beárazása, valamint a nemzetközi tőkepiaci hangulat lehet a döntő. Az OTP esetében továbbra is erősen befolyásolóak lehetnek az orosz-ukrán háborúról érkező hírek, a Mol számára pedig az energiaellátás kérdése lehet a legfontosabb. A Richter a hangulattól képes lehet függetleníteni magát, a Magyar Telekom a szektorra is kivetett különadó okozta pesszimista megítélésből próbálhat felállni.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak

Címlapkép forrása: Shutterstock