Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Hetvenöt bázispontos kamatemelés a tengerentúlon

Felpattantak az amerikai tőzsdéken jegyzett részvények a kamatemelést követően, mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex pozitív tartományban zárta a szerdai kereskedési napot.

75 bázispontos kamatemelés

A Federal Reserve szerdán agresszívan lépett fel az infláció ellen, a jegybank 75 bázisponttal 1.75 százalékra emelte az irányadó kamat célsávjának tetejét. Ekkora mértékű kamatemelésre utoljára 1994-ben volt példa. A friss iránymutatás szerint a kamatszint az év végére elérheti a 3.4 százalékot, míg 2023 végére már 3.8-4 százalék körül alakulhat. A várakozások szerint az amerikai gazdaság is lassulni fog idén, 1.7 százalékos GDP növekedést becsülnek 2022-re. 2023-ra 2.2 százalék helyett 1.7 százalékos növekedést becsül a Fed, míg 2024-re vonatkozóan a korábban becsült 2.0 százalék helyett 1.9 százalékos növekedési rátát prognosztizálnak. A munkanélküliségi ráta kapcsán 3.7 százalékot várnak.

Jerome Powell Fed elnök szerint az infláció még mindig letörhető anélkül, hogy az recessziót okozna – ezen kijelentés némileg csökkentheti a tőkepiacokon megfigyelhető félelmet, tegnap jelentősen felpattantak a kijelentést követően a részvények és a kriptovaluták is, a dollár is gyengülésnek indult. A Fed legközelebb július 27-én tart kamatdöntő ülést, ekkor ismét 50-75 bázispontos kamatemelés várható, azonban Powell elmondása szerint júliust követően várhatóan már nem lesz indokolt a 75 bázispontos emelés.

A múlt héten még 50 bázispontos kamatemelésre számított a piac és a Fed is ezt kommunikálta, azonban a pénteki inflációs adatok az előzetesen vártnál rosszabbul alakultak, így lépnie kellett a jegybanknak. A pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint májusban éves szinten 8.6 százalékos volt az áremelkedés mértéke az Amerikai Egyesült Államokban, utoljára 1981 decemberében volt példa ekkora mértékű áremelkedésre. A közgazdászok előzetesen 8.3 százalékos inflációt prognosztizáltak. A Federal Reserve hosszú távon továbbra is kitart a 2 százalékos inflációs célja mellett.

(www.shutterstock.com)

Megszakadt az 5 napja tartó esés

A Dow Jones Ipari Átlag szerdán kereskedési jelentős részében pozitív tartományba mozgott, csúcspontján több mint 2 százalékos pluszban állt a jegyzése. Egy rövid időre negatív tartományba bukott az index, a tegnapi mélypontján közel 0.4 százalékos mínuszban is járt a Dow Jones. A rendkívül volatilis napot követően a blue-chip index végül 1.00 százalékos, 303.70 pontos emelkedést követően 30 668.53 ponton zárta a szerdai kereskedési napot. Az elmúlt 5 kereskedési nap alatt 6.81 százalékot esett a tőzsdeindex. A Dow Jones Ipari Átlag idén 15.60 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 10.59 százalékkal csökkent az index értéke.

A hétfőn hivatalosan is medvepiacba bukó S&P 500 is emelkedést tudott felmutatni, több mint 2.6 százalékos pluszban is jegyezték a benchmark indexet. Az S&P 500 1.46 százalékos, 54.51 pontos felpattanást követően 3 789.99 ponton zárta a hét harmadik kereskedési napját. Az index ezzel 2022-ben 20.48 százalékos mínuszban van, az elmúlt 52 hét során pedig 10.75 százalékkal gyengült az index árfolyama. Kedden a Dow Jones és az S&P 500 is sorozatban az ötödik veszteséges napját zárta.

A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite Index teljesített a legjobban tegnap. A Nasdaq Composite Index 270.81 pontos, 2.50 százalékos emelkedést követően 11 099.15 ponton zárta a szerdai kereskedési napot. A szerdai csúcsponton több mint 3.7 százalékos pluszban állt a Nasdaq Composite Index.  Az éveken át tartó felülteljesítést követően idén különösen nagy eladási nyomás helyeződött a technológiai szektorra, mely hatására a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index igen súlyos, 29.06 százalékos mínuszban van idén, míg az elmúlt 1 év során 21.13 százalékkal húzódott visszább az index értéke. Az idén eddig leggyengébben teljesítő részvények között számos olyan nagymúltú, large-cap vállalat van, mint a DocuSign, a Netflix, a PayPal vagy a Zoom Video Communications.

Az elmúlt napokban látott gyengélkedést követően némi pozitív korrekció érkezhet a piacokra.