Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

A céges kockázatelemzés és kockázatcsökkentés fontossága

Ezek nélkül nem fog a cégvezetés tisztán látni, és nehezen vagy rosszul mérik fel az esetleges veszélyeket. Sok esetben érdemes külső segítséget is kérni ehhez, mert kívülről sokszor tisztábban láthatóak a kritikus pontok, mint belülről.

A kockázatelemzés és kockázatcsökkentés minden területen fontos

Nézzünk először is egy kiváló példát! A Mav-IT.hu raktárkezelő szoftvere nagyban segíti a raktározó cégek kockázatainak csökkentését. Úgy, hogy egy bárhonnan elérhető online szoftverről van szó, nem lesz gond azzal, ha a helyi szerver megadja magát. Egyszerűen azért, mert nem azon fut a program.

De a kollégák megfelelő betanítása mellett a cég számára a legkedvezőbben vannak a rendszerben a folyamatok kialakítva. Úgy, hogy minimalizálva legyenek az emberi tényező okozta kockázatok, így egy ilyen szoftver bevezetése minimalizálja a raktározás során felmerülő problémákat.

Ugyanilyen fontos az is, hogy a munkavédelmi szabályok felől is megvizsgáljuk az esetleges veszélyeket, és kiküszöböljük őket, mielőtt még bekövetkeznének a gondok.

Törvény írja elő a munkabiztonsági kockázatértékelést

Az 1993.évi XCIII. Munkavédelemről szóló törvényben van előírva, hogy munkavédelmi kockázatértékelést, azaz kockázatelemzést kell elvégezni a cégeknél.

Ennek a célja az, hogy a cégek reális képet kapjanak arról, hogy milyen munkavégzéssel kapcsolatos baleseti kockázatok vannak, illetve, hogy ezeket előzetes intézkedésekkel elkerülhessék, vagy legalább a káreseményeket és azok esélyét minimalizálják. Egy munkahelyi baleset gazdasági és morális gondokhoz is vezethet, így az érintett kolléga testi épségén túl is fontos ennek elkerülése.

Ahogy már említettük, érdemes a kockázatelemzést egy külső cég bevonásával elvégezni. Munkabiztonság szempontjából nincs is más lehetőség, mert ezt csak egy megfelelő képesítéssel rendelkező szakember végezheti el. A már említett Mav-IT.hu csapata például tökéletes partner lehet ebben a folyamatban.

Hatókör, követelmények és dokumentáció

Egy munkavédelmi kockázatelemzésnek ki kell terjednie az eszközökre, a veszélyes anyagokra, a munkahely kialakítására és az alkalmazottakat érő terhelésekre is.

A dokumentumok elkészítése során a munkáltatónak sok mindent figyelembe kell vennie, és számos esetleges problémára megoldást kell találnia. Például fontos a veszélyek elkerülésének menete, a helybeli megoldása, a veszélyes műveletek számának csökkentése, kiváltása veszélytelenekkel. 

Emellett a kollektív védelemre való törekvés, a munkavállalók megfelelő utasításokkal való ellátása is prioritás. De például az egységes és átfogó megelőzési tevékenység és szemlélet kialakítása is nagyon fontos.

Szinte minden dokumentálásra kerül a felmérési folyamat során, így számos nagyon hasznos információ kerül a munkáltató birtokába. Az, hogy ez jól legyen használva, az már a cég felelőssége!