Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Erősödésbe kezdett a forint – távolodik a 400-as szint

Az elmúlt napokban újabb mélypontra esett a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, néhány 402 forint felett is kellett adni egy euróért a devizapiacon. Ezzel új szintre emelkedett a forint gyengülése, egyúttal kiderült, hogy nem feltétlenül kőbe vésett, hogy nem emelkedhet 400 fölé az EUR/HUF kurzus. Azóta azonban erősödik a forint, már jócskán a kritikus szint alá csökkent az euróárfolyam – nagy kérdés, hogy a továbbiakban a bűvös érték alatt vagy felett látjuk az árfolyamot.

Minden összejött – a mélypont is

A forint elmúlt időszakban látott gyengülésének számos oka volt, ezek között országspecifikus tényezőket és általános tőkepiaci szempontokat is találunk. A magyarországi infláció egyre inkább felülmúlja az eddigi várakozásokat, a nemrég közölt adat a májusi, 10,7 %-os év/év alapú inflációról is erről tanúskodik. Egyre bizonytalanabbak lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képes lesz-e kellő idő alatt letörni a pénzromlást. Megnyugtató lehetett ugyanakkor, hogy a jegybank vezetése többször kifejezte, hogy mindenáron elérik az árstabilitást.

Az MNB minden kommentárjára kiemelten figyel a piac (www.shutterstock.com)

A különadók jelentette beavatkozás, illetve az uniós források bizonytalansága is hozzájárulhatott a forint leértékelődéséhez. Értelemszerűen utóbbival kapcsolatos bármilyen pozitív hír jelentős forinterősödést lenne képes okozni, ugyanis jelentős kockázati tényező hárulna el. Nem független azonban a magyar fizetőeszköz gyengülése a nemzetközi hangulattal, az irányadó tőzsdék folyamatos esése mellett meglepő lett volna a forinthoz hasonló sérülékeny devizák jó teljesítménye. Mindezen tényezők újabb történelmi mélypontra lökték a forintot, és most a márciusnál hosszabb ideig is tartózkodott sosem látott magasságokban az EUR/HUF kurzus.

Realizálás jöhetett

Bár a fenti tényezők esetében nem beszélhetünk tartós javulásról, mégis fellélegzést láthatunk a forint piacán. Ennek egyik oka lehet az Európai Központi Bank (EKB) válságtanácskozása, amelyet az állampapír-eladások nagy volumene miatt hívtak össze; a hírre mind a forint, mind az euró meglódult. Emellett a forinttal kereskedők profitrealizálása is lehet a mostani erősödés kiváltó tényezője, a magyar fizetőeszköz esésére játszók már nagy nyereségben zárhatják pozícióikat. Ráadásul a 400-as szint legyőzése után ugyan történt még gyengülés, de egyáltalán nem szabadult el az árfolyam, ami óvatosságra inthette az imént említett szereplőket.

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/06/nagy-lehet-a-baj-valsagtanacskozasra-ul-ossze-ma-az-ekb