Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Színezze ki a világot otthonában jól fedő beltéri falfestékekkel!

Napjainkban amúgy is divatosnak számítanak a hagyományos fehér falfelületek mellett a különböző hangulatokat keltő színesek. Bátran alkalmazzuk a különféle árnyalatokat nemcsak a gyerek-, de a hálószobában, nappaliban vagy akár a konyhában, fürdőben is. 

Falfestés házilag?

A válság, szakemberhiány, emelkedő munkadíjak okán is, a kreativitás kiélése miatt is sokan fognak hozzá lakóhelyiségeik kifestéséhez saját kivitelezésben. A falfestés gyerekjátéknak tűnik, azonban néhány szabályt itt is be kell tartani az esztétikus és tartós végeredmény érdekében.

Az interneten számtalan ötletet találni a különböző helyiségek színeire, amelyek hangulatokat fejeznek ki, hatással vannak ránk, vagy éppen trendinek minősülnek. Falfestéssel viszonylag olcsón érhetünk el szembetűnő eredményeket.

Házilagos kivitelezésnél érdemes a munka megkezdése előtt szakcikkeket olvasni, videókat nézni, megfogadni a szakemberek tanácsait a munka menetére, az alkalmazandó anyagokra, eszközökre vonatkozóan annak érdekében, hogy azt kapjuk, amit szeretnénk. A minőségi falfestékek segítenek ennek elérésében, hiszen jól fednek, nem csepegnek, és akár egy rétegben is elegendő lehet felvinni.

Festékválasztási kisokos

Először is, bár triviálisnak tűnik, beltérre beltéri falfestéket szabad csak választani, ugyanis ennek tulajdonságai felelnek meg leginkább a lakások belső falfelületeinek festéséhez.

Melyek azok a szempontok, amelyeknek a beltéri falfestékeknek meg kell felelniük?

  • Fedőképesség: Ideális, ha 1, maximum két rétegben is tökéletesen fed. Így nemcsak anyagot, időt spórolhatunk, de a hibalehetőségeket is minimalizálhatjuk.
  • Páraáteresztő képesség: Erre különösen a vizes helyiségek kifestésére szánt festékek esetében kell figyelni.
  • Kiadósság: Négyzetméterre vetítve kell kalkulálni. A festék fedőképessége is szerepet játszik, az ár-érték arány is módosulhat általa.
  • Összetétel: A festett falak káros anyagokat párologtatnak az otthonok levegőjébe, így egyáltalán nem mindegy, milyen összetétellel rendelkeznek. A festékgyártóknak minden esetben fel kell tüntetniük a termékek egészségkárosító VOC, vagyis illékony szervesanyag-tartalmát. Érdemes természetes, bababarát festékeket alkalmazni.
  • Egyéb tulajdonságok: Ma már nem ritka azon beltéri falfestékeknek a száma, amelyek szennytaszító, mosható, dörzsálló tulajdonsággal rendelkeznek, vagyis tisztíthatóak, illetve penészgátló összetevőket tartalmaznak. Ideális választás lehet gyerekszobába, konyhába, fürdőbe. 

Az egyes színeknek nemcsak esztétikai jelentőségük van, hanem hatással vannak közérzetünkre, érzelmeinkre, teljesítményünkre, meghatározhatják komfortérzetünket, emiatt a megfelelő szín, színárnyalat kiválasztása nem mellékes.