Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Itt a 400-as euró – új forintmélypont!

Már a múlt héten is igen negatív volt a hangulat a forint piacán, és napokig ingadozott történelmi mélypontja körül a magyar fizetőeszköz. Ma viszont már valóban új magasságokról beszélhetünk az EUR/HUF keresztárfolyam tekintetében, ugyanis délután a 400 forintos szintet is elérte az euróárfolyam. A forintesésnek az általános tényezőkön túl most a rossz kinti hangulat kettős hatása is oka.

Kevés bizalom

A forint árfolyama a főbb devizákkal szemben általában tükrözi az általános befektetői bizalmat, valamint a hazai gazdasági, inflációs folyamatokhoz való hozzáállását a piaci szereplőknek. A múlt héten ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a májusra vonatkozó inflációs adatot, eszerint 10,7 %-kal nőttek az árak egyetlen év leforgása alatt. A vásárlóérték ilyen tempójú csökkenése érzékenyen érinti a forintot, mint azt sokszor a korábbi inflációs adatok után is megfigyelhettük.

Fontos lehet a költségvetési helyzet javítása, de egyelőre aggódik a piac

Nem tesz jót néhány országspecifikus tényező sem, ide sorolható a különadók kérdése is. Bár kétségtelenül stabilizálja majd a költségvetést a kiigazítás, a piac mégis bizonytalanabbá válhatott a hirtelen kormányzati beavatkozás miatt. További kockázati tényező az uniós források kérdése, amelyekről továbbra sincs megegyezés, holott a makrogazdasági folyamatok szempontjából kulcsfontosságú tételekről van szó.

Betett a rossz hangulat

A forint mai gyengélkedése a fenti tényezőkkel is magyarázható, a rövidtávú esésnek azonban inkább a romló kinti hangulat lehet az oka. A forinthoz hasonló sérülékeny devizák számára ugyanis igen veszélyes a borongós, esetleg pánikkal társuló befektetői hangulat, hiszen kockázatos eszközökről beszélhetünk. Ráadásul az általánosan rossz légkört is jelentős részben a globális inflációs félelmek okozzák.

Zuhannak a piacok, ez még tovább rontja a forint helyzetét (www.shutterstock.com)

Ha a BUX index legfontosabb komponenseire nézünk, akkor sem látunk szebb képet – az OTP és a Mol jelentős esést mutatott be eddig a mai napon. A magyar piacról történő tőkekivonás is okozhatja a forint vesszőfutását, hiszen a befektetők kitáraznak forintos eszközeikből, és ez a devizapiacon túlkínálatot okozhat a magyar fizetőeszközből. A legfontosabb kérdés most, hogy új mélypontról beszélhetünk, hogy tartósabban is 400 fölé emelkedik-e az EUR/HUF kurzus, vagy a márciusihoz hasonlóan innen már az erősödés felé veszi az irányt a forint.