Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Elfogyott az erő – újra szakad a forint!

Nemrég írhattunk arról, hogy kifejezetten jó erőben van a forint, miután nemrég a 400 forintos euróárfolyam is újra látótávolságon belülre került. Akkor az euróval szemben a 390-es érték alá is be tudott törni a magyar fizetőeszköz, tegnap azonban megfordult a trend, és a forint azóta is gyengül. A mostani mozgás jól rámutat a hangulat törékenységére, valamint arra is, hogy egy-egy negatívabb hír milyen nagyot tud ütni a forinton a jelenlegi befektetői környezetben.

Nagyot ugró infláció, bizonytalanságok

A forint most látott esésében egyértelműen nagy szerep jut a kiábrándítóan magas pénzromlást jelző, tegnap megjelent inflációs adat. Idén májusban ugyanis 10,7 %-kal került többe a fogyasztói kosár, mint egy évvel ezelőtt. Átléptünk tehát a két számjegyű infláció korába, és sajnos nem valószínű, hogy csupán a májusi adat tartozik majd ebbe a kategóriába. A vásárlóerő ilyen mértékű romlása értelemszerűen rossz hír a magyar fizetőeszköz értékeltsége szempontjából, így még nehezebb lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára az árstabilitás elérése.

Elszállt az infláció, megérezte a forint is (www.shutterstock.com)

Betehetett a nemzetközi devizakötvény kibocsátás elindulása is, amelyről néhány nappal ezelőtt érkezett hír. Ráadásul ez némi bizonytalanságot is tükrözhet a költségvetési helyzet kapcsán, pedig a piacok már éppen a különadók pozitív hatásait is elkezdhették árazni a forint esetében. Hozzájárulhatott a forint elgyengüléséhez az is, hogy továbbra is fennáll a bizonytalanság az uniós források kapcsán, valamint még nem lehet benne biztos a piac, hogy nem érkeznek további kiigazítások a költségvetési egyensúly helyreállásának érdekében.

Újra közel a mélypont

A fentiek következtében ma délelőttre újra körülbelül 1 %-ra van az EUR/HUF kurzus a mindenkori csúcstól, megint közel került tehát a 400 forintos euróárfolyam. Ahogy a cikkünk elején idézett korábbi írásban már jeleztük, mégsem biztos, hogy újabb mélypontra esik a forint. A befektetők ugyanis érezhetik úgy, hogy a 400 forint feletti EUR/HUF keresztárfolyamot már nem tartja elfogadhatónak a jegybank, így kockázatosabbá válik a short pozíciók tartása. Ennek ellenére persze megtörténhet az áttörés, ez esetben jelentősebb gyengüléssel is számolnunk kell valószínűleg. Erősödés esetén újra a 390-es szinttel próbálkozhat a forint, amely már többször megállította a hazai pénznem menetelését.

Címlapkép forrása: Shutterstock