Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Sokan esnek különféle kriptocsalások áldozatául

A Federal Trade Commission friss tanulmánya szerint 2021 januárja óta több mint 46 ezer amerikai fogyasztó számolt be arról, hogy valamilyen kriptovaluta csalás áldozatává vált. A megkárosítottaktól több mint 1 milliárd dollárt tulajdonítottak el a csalók.

A FTC tanulmánya a hozzájuk közvetlenül bejelentett esetek alapján készült, ezáltal valószínűleg jelentősen alábecsüli a tényleges számokat. Számos megkárosított fogyasztó nem jelzi a veszteségeit a hatóságoknak. A Chainalysis adatai is alátámasztják ezt a felvetést, 2021-ben globálisan összesen mintegy 14 milliárd dollár értékű kriptovaluta landolt a csalók tárcájában.

Emma Fletcher, a FTC senior kutatója elmondta, hogy a kriptovaluták számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amit szeretnek kihasználni a csalók, sok ember esik bele a különféle csapdákba. A kutató szerint 2018 óta közel hatszorosára nőtt a csalók által eltulajdonított pénz mennyisége. A csalásonként eltulajdonított összeg mediánértéke 2600 dolláron alakult.

www.shutterstock.com

A csalók főleg a különféle közösségi oldalakon keresztül próbálják átverni a gyanútlan embereket, legtöbbször a Facebookon, az Instagramon, a Telegrammon és a Twitteren keresztül. A csalók általában kockázatmentesen óriási mértékű hozamokat ígérnek X összegű kezdőtőke megfizetését követően. Természetesen szó sincs ilyesmiről, az elküldött kriptovaluták szimplán a csalók tárcájába kerülnek. A Federal Trade Commission szerint kellő körültekintéssel a legtöbb csalás elkerülhető lenne, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg átverésről van szó.  

A kriptovaluták árfolyamában az elmúlt időszakban meredek visszahúzódásokat láthattunk. A coinmarketcap.com adatai szerint a novemberi csúcsokon még közel 3 billió dollár volt az összes kriptovaluta piaci kapitalizációja, jelenleg durván 1.3 billió dollár ez a szám.

www.coinmarketcap.com