Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Nagyot megy a forint – 390 alatt az euró

Az utóbbi időszak gyengélkedése után meglehetősen jól teljesít a magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben a hét eddigi részében. Az erősödésben több tényező szerepet játszhat, ezek közül kiemelkedhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előző heti döntése és kommunikációja, a kiegyensúlyozottabbá váló piaci hangulat, valamint persze a befektetői spekuláció is.

Fellélegzés

Az elmúlt 1-2 hét piaci folyamatait figyelve azt láthatjuk, hogy némileg nyugodtabbá vált a légkör a korábban jellemző nagy volatilitás helyett. A forinthoz hasonló sérülékeny devizák számára pedig pozitív ez a folyamat, hiszen a rossz nemzetközi hangulat gyakran kihat a devizapiacra is. Ennek köszönhetően pedig pozitívabban értékelhetnek a piaci szereplők bizonyos, főképp előző héthez köthető információkat.

Újból megerősítette az MNB, hogy folytatja a harcot az infláció ellen

Ilyen információ, hogy megtudtuk, hogy az MNB nem lassít az irányadó ráta emelésén, ennek megfelelően csütörtökön is 30 bázisponttal nőtt az egyhetes betéti tender kamatszintje. Meghatározó lehet ugyanakkor a monetáris politika holnap reggel napvilágot látó inflációs adat, egy vártnál nagyobb infláció rosszul érintheti a forintot is. Szintén átértékelhették emellett a befektetők a kormány döntését a különadókról; eleinte jelentős esést hozott a forint piacán is a bejelentés, a költségvetés stabilizáló hatása azonban egyértelműen előnyös a magyar fizetőeszköz számára is.

400 alól fordulat

Kellett már nagyon a fordulat, ha az EUR/HUF keresztárfolyam grafikonjára tekintünk; csaknem elérte ugyanis a kurzus a márciusban látott csúcsot, amely majdnem 400 forintos euróárfolyamot jelentett. Technikai szempontból is indokolt volt tehát, hogy megálló következzen a gyengülésben. Az erősödésnek pedig indikátora lehetett az a befektetői spekuláció is, mely szerint lehetséges, hogy a jegybank már nem tolerálja a 400 forintos EUR/HUF árfolyamot. Ennek értelemében jóval kockázatosabbá vált a forint short pozíciók tartása, mintsem a forint erősödésére fogadni. Mindenesetre jelenleg már a 380-390 közötti sávba küzdötte magát a forint az euróval szemben, így a 385-ös és a 390-es értékekre lesz érdemes kiemelten figyelnünk.

Címlapkép forrása: Shutterstock