Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Erre figyelj a csonka héten

Mindösszesen 4 napig lesz most nyitva egyhuzamban a magyar és jó néhány másik tőzsde a tegnapi ünnepnap miatt. Bár sok makroadat nem lát napvilágot az előttünk álló napokban, azok mégis igen jelentős hatást gyakorolhatnak a piacokra. Ezeken kívül pedig továbbra is az orosz-ukrán háborúról érkező hírek befolyásolhatják a hangulatot a börzéken, Magyarországon pedig a gazdaságpolitikai döntések hatásai lehetnek még fókuszban.

Nemzetközi piacok – infláció és EKB döntés

A mai napon nem közölnek fontosabb adatsort, így a piaci légkört a hosszú hétvége hírei, valamint az ukrajnai események alakíthatják. Holnap hajnalban a japán GDP-adat alapozhatja meg a hangulatot, reggel 8 órakor pedig a Wizz Air jelentése mellett a német ipar legfrissebb számait ismerhetjük meg. Csütörtökön 13:45-kor ismerhetjük meg az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntésének eredményét. Bár az irányadó ráta megváltoztatására nem sok esély látszik, a döntést követő kommunikáció erősen piacmozgató hatású lehet. Megtudhatjuk ugyanis, hogy hogyan vélekedik az eurózóna központi bankja a közös valutát használó országokban is elszaladó inflációról.

Csütörtökön dönt az EKB, izgalmas lehet a nap a piacokon (www.shutterstock.com)

Csütörtök délután szokásosan közlik az Egyesült Államokból a segélykérelmek számát, ami a munkaerőpiac helyzetéről ad képet. Pénteken magyar idő szerint 14:30-kor lát napvilágot szintén a tengerentúlról az inflációs adat, nagy kérdés, hogy lassult-e a pénzromlás üteme áprilisról májusra. Ugyanekkor közlik a maginflációt is, amely segíthet az inflációs folyamatok értelmezésében.

Magyar börze – izgalmas napok várnak a forintra

Jelentős vállalatspecifikus történés nem látható előre a héten, ami a magyar tőzsdén jegyzett cégeket illeti. Ugyanakkor a piaci szereplők kinti hangulata, valamint a gazdaságpolitikai intézkedések további részletei és tervei okozhatnak hevesebb mozgásokat a budapesti tőzsdén is. Az OTP és a Mol különösen izgalmas lehet, választ kaphatunk ugyanis arra, hogy a két legnagyobb blue chip árfolyama képes volt a fordulatra, vagy csak korrekció volt a múlt heti emelkedés.

Jön az inflációs adat – 10 %-kal is kevesebbet érhet a pénzünk, mint 1 éve (www.shutterstock.com)

A forint szempontjából fontos napok jöhetnek, szerdán 9 órakor közlik ugyanis a májusi inflációra vonatkozó adatsort. Az elemzők egy része két számjegyű pénzromlást prognosztizál, így pozitív meglepetés lenne a 10 % alatti infláció. Mindez a forintra gyakorolhatja a legnagyobb hatást, ahogyan a jegybank csütörtöki egyhetes betéti tendere is – igaz, ott pedig az volna meglepő, ha a múlt heti után újra szigorítana az MNB.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak

Címlapkép forrása: Unsplash