2024 október 06

Törökországban 73%-ra emelkedett az infláció – 23 éve ez a legmagasabb érték

A 84 milliós országban az élelmiszerárak 91,6%-kal emelkedtek az előző évhez képest – jelentette az ország statisztikai hivatala, és ezzel élesen megmutatta, milyen fájdalmat okoz a rendszeres fogyasztóknak, hogy az ellátási lánc problémái, az emelkedő energiaköltségek és Oroszország ukrajnai háborúja a globális inflációt okoznak. Törökországban évek óta gyors növekedés tapasztalható, de Erdogan évek óta nem hajlandó érdemben emelni a kamatlábakat az ebből eredő infláció lehűtése érdekében, és magát a kamatlábak esküdt ellenségének nevezi. Az eredmény a török líra zuhanása és az átlag török vásárlóerejének csökkenése lett.

Erdogan utasította az ország központi bankját – amely elemzők szerint nem független tőle -, hogy tavaly többször is csökkentse a hitelkamatokat, miközben az infláció tovább nőtt. Azokat a jegybankfőnököket, akik ellenezték ezt az irányvonalat, kirúgták; 2021 tavaszáig, két év alatt négy különböző kormányzója volt a török központi banknak. A török elnök ígéretet tett arra, hogy új gazdasági modellt hoz, amely az olcsóbb lírának köszönhetően fellendíti az exportvagyont, majd az infláció ellen küzd, és megszabadul Törökország hosszú ideje fennálló kereskedelmi deficitjétől. Ez nem történt meg, és most a dollárban fizetendő energiaimport egekbe szökő költségei – a líra gyengeségének köszönhetően sokkal több dollárban – erős nyomást gyakorolnak a gazdaságra.

Gazdasági elemzők szerint a törökországi infláció csak rosszabbodni fog. Ehsan Khoman, a MUFG Bank európai, közel-keleti és afrikai feltörekvő piacokért felelős kutatási igazgatója azt nyilatkozta, hogy várakozásai szerint a törökországi infláció „a megemelkedett nyersanyagárak, a növekvő hazai termelési költségek és a hirtelen leértékelődő líra összefolyása miatt novemberig 70% felett marad”. „Törökország visszatért az 1990-es évek inflációs korszakába. Úgy tűnik, Erdogan elvesztette az utolsó gazdasági hitelét is” – írta a Twitteren Holger Zschapitz, a Die Welt című német napilap pénzügyi szerkesztője. „Erdogan unortodox stratégiája az ország 790 milliárd dolláros gazdaságának kezelésére továbbra is visszafelé sült el” – írta egy másik tweetben. A törökországi fogyasztói árindex 73,5%-os értéke az előző havi 70%-ról emelkedett.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/03/turkeys-inflation-soars-to-73percent-as-food-and-energy-costs-skyrocket.html