Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Nehéz napjai vannak a forintnak – jön a 400-as euró?

Nincsenek jó napjai a forintnak, a magyar fizetőeszköz ma újra március óta nem látott szintekre gyengült az euróval szemben. Történt ez annak ellenére, hogy tegnap Virág Barnabás, az MNB alelnöke összességében megnyugtató üzeneteket közvetített a piac felé a monetáris szigorítás kapcsán. Bár némi erősödést és napon belüli fordulatot mutat most az EUR/HUF kurzus, újra karnyújtásnyi távolságra vagyunk attól, hogy 400 forintot érjen egyetlen euró a devizapiacon.

Folytatódó szigorítás

A tegnapi napon tartotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kamatdöntő ülését, melyen 50 bázisponttal emelték meg a jelenleg nem irányadónak számító alapkamatot. Ez lassításnak számít a korábbiakhoz képest, így a piac tarthatott tőle, hogy az irányadó rátának kinevezett egyhetes betéti tender kamatszintje is lassabban emelkedik majd. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke azonban tegnap jelezte, hogy továbbra is 30 bázispontos szigorításra kell számítani – így biztosan nem lehetünk majd meglepve az MNB csütörtök reggeli közlésén.

Az effektív szigorítás terén nem változik a tempó

Úgy tűnik azonban, hogy a piaci szereplőket nem nyugtatta meg kellően az MNB vezetése, ugyanis azóta látható gyengülést mutatott fel a forint. Ebben persze része lehet egyéb szempontoknak is, mint az orosz-ukrán háború miatti alapvető kockázatkerülés, vagy az előző héten bejelentett különadókhoz társított negatív ítélet. Gond lehet az is, hogy pesszimistábbnál pesszimistább előrejelzéseket kaphatunk az inflációs folyamatokról, amelyek a forint vásárlóerejét, és így értékét csökkentik.

400-as euró a láthatáron

A 400-as euróárfolyamhoz utoljára márciusban kerültünk nagyon közel, amikor is az orosz-ukrán háború okozta piaci feszültségben rendkívül nagy eladói nyomás helyeződött a magyar fizetőeszközre. Akkor relatíve gyorsan, napon belül képes volt a pánikszerű befektetői reakciót részben kiheverni a forint, és onnan egy erősödés indulhatott el. Most azonban nem egy néhány órás sokk kapcsán látunk ilyen magas euróárfolyamot, ami aggasztó lehet a forint további árfolyamának szempontjából. Ha ugyanis a történelmi mélypont fölé emelkedne az EUR/HUF kurzus, technikailag ott már nincsenek újabb szintek, amik fékezhetnék a forint gyengülését. Erősödés esetén a 390-es érték alá kellene betörnie az euróárfolyamnak, hogy némi fordulatról beszélhessünk.

Címlapkép forrása: Shutterstock