Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Közel 40 éves csúcson a francia infláció

Az infláció a világ számos táján jelentős fejtörést okoz, jelenleg globális problémának minősül. Az elmúlt időszakban szinte már megszokhattuk, hogy a friss inflációs adatok több évtizedes csúcsokon alakulnak. Hétfőn a német, kedden a francia inflációs adatot várták a befektetők, azonban mindkét esetben magasabban alakult az infláció, mint ahogyan azt előzetesen becsülték.

Korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, hogy a hétfőn közzétett adatok szerint májusban 7.9 százalékos volt az áremelkedés üteme Németországban, az előzetes elemzői várakozások 7.5 százalékról szóltak, utoljára 1973 decemberében alakult ilyen magasan a német infláció. A fogyasztói árak, amelyeket az Európai Unió más országainak inflációs adataival való összehasonlíthatóság érdekében harmonizáltak (HICP), éves szinten 8.7 százalékkal emelkedtek, itt 8.1 százalékos emelkedést prognosztizáltak a közgazdászok.

Májusban az energia és az élelmiszerárak nőttek meg a legnagyobb mértékben. Az energiaárak az orosz-ukrán háború kirobbanása óta meredeken emelkednek, a friss adatok szerint éves szinten 38.3 százalékos drágulást figyelhettünk meg, míg az élelmiszerek árában 11.1 százalékos volt az infláció mértéke.

www.shutterstock.com

Közel 40 éves csúcson a francia infláció is

A kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint májusban éves szinten 5.2 százalékos volt az áremelkedés üteme Franciaországban, melyre nem volt példa egészen 1985 szeptembere óta. A közgazdászok előzetesen 5.1 százalékos inflációt becsültek, míg áprilisban 4.8 százalékon alakult a francia infláció. A fogyasztói árak, amelyeket az Európai Unió más országainak inflációs adataival való összehasonlíthatóság érdekében harmonizáltak (HICP), éves szinten 5.8 százalékkal emelkedtek, az áprilisi 5.4 százalékos drágulást követően.

A növekvő infláció következtében bizonytalanság figyelhető meg a világ tőzsdéin. Az európai vezető tőzsdeindexek némileg jobb helyzetben vannak, mint az amerikai társaik. A CAC 40 a DAX-hoz hasonlóan látványosan felpattant a márciusi lokális mélypontjáról, azonban a francia tőzsdeindex még így is több mint 8 százalékos mínuszban áll idén.