2024 október 05

A részvényesek megszavazták a kirúgást, mégis marad a Twitter igazgatója

A Twitter közölte, hogy igazgatótanácsa szerint Durban azért nem kapta meg a részvényesek támogatását, mert több más állami vállalat igazgatótanácsában is igazgatói szerepet töltött be. A Twitter megjegyezte, hogy Durban hat másik tőzsdén jegyzett vállalat igazgatótanácsában is tevékenykedik, de közölte, hogy 2023. május 25-ig beleegyezett, hogy ötre csökkenti a tőzsdei cégek igazgatótanácsainak számát, amelyekben részt vesz.

„Bár az igazgatótanács nem hiszi, hogy Durban úr egyéb nyilvános társasági igazgatósági tagságai akadályoznák, ha ezek a megbízatások folytatódnának, Durban úr kötelezettségvállalása, hogy igazgatósági tagsági kötelezettségét öt nyilvános társasági igazgatósági tagságra csökkenti a korrekciós határidőig, megfelelően kezeli a részvényesek által az ilyen megbízatásokkal kapcsolatban felvetett aggályokat” – áll a vállalat közleményében. „Ennek megfelelően az igazgatótanács arra az elhatározásra jutott, hogy Durban úr lemondási ajánlatának elfogadása ebben az időpontban nem szolgálja a vállalat érdekeit.”

„Az igazgatótanács úgy véli, hogy Durban úr rendkívül hatékony tag, és úgy véli, hogy az igazgatótanácsba páratlan operatív ismereteket hoz az iparágról, egyedülálló perspektívát, valamint felbecsülhetetlen készségeket és tapasztalatot a fúziók és felvásárlások terén” – tette hozzá a bejelentés. „Az igazgatótanács megjegyezte, hogy Durban úr megerősítette képességét a vállalat hosszú távú értékteremtési stratégiájának felügyeletére és a stratégia végrehajtásának hatékony irányítására. Továbbá, Durban úr következetesen jól felkészült, elkötelezett és érdemben részt vesz az igazgatótanácsi üléseken és megbeszéléseken”.

Az International Shareholder Services vállalatirányítási tanácsadó cég más igazgatósági kötelezettségeire hivatkozva azt tanácsolta, hogy Durban ne folytassa igazgatósági tagságát. A Silver Lake korábban már dolgozott együtt Muskkal, többek között 100 millió dollárt fektetett be a SolarCity nevű napelemes vállalkozásába, mielőtt azt a Musk vezette Tesla felvásárolta volna. Musk azt mondta, hogy 2018-ban a Silver Lake-kel dolgozott együtt, amikor azt állította, hogy a Teslát magánkézbe viszi, bár ez soha nem valósult meg.

Ezen a héten külön a Twitter részvényesei csoportos keresetet nyújtottak be Musk és a Twitter ellen a felvásárlás miatt, ami a részvények volatilis ingadozásához vezetett. A perben azt állítják, hogy Musk úgy vásárolt Twitter-részvényeket, hogy az igazgatótanácsi tagokkal, köztük Durban-nal folytatott magánbeszélgetések alapján bennfentes információkról tudott. A Twitter és a Silver Lake nem kívánt nyilatkozni a perrel kapcsolatban, Musk pedig nem válaszolt a megkeresésekre.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/05/27/twitter-director-egon-durban-wont-leave-board-after-shareholder-vote.html