Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Erősödik a turizmus – immunis az esésre a Booking

Korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, hogy úgy tűnik kezd újra felpörögni a turizmus. Az Airbnb a keddi tőzsdezárást követően az előzetesen vártnál alacsonyabb mértékű részvényenkénti veszteségről és az előzetesen becsültnél magasabb első negyedéves árbevételről számolt be. Az Airbnb elmondta, hogy a 2021-ben elkezdődött kezdetben lassú ütemű felépülés 2022 első negyedévére felpörgött, a szállásfoglalások száma először haladta meg a pandémia kitörése előtti szinteket. Az Airbnb különösen erős nyarat prognosztizál, historikus adatok alapján a negyedik negyedév is erősnek ígérkezik.

Az Airbnbhez hasonlóan erős első negyedéves eredményekről számolt be csütörtökön a Booking Holdings is. Az online szállásfoglaló portál első negyedéves árbevétele a tavalyi 1.14 milliárd dolláros szintről 2.7 milliárdra duzzadt. A Booking részvényenkénti 3.90 dolláros nyereségről számolt be, szemben a tavalyi év azonos periódusában látott részvényenkénti 5.26 dolláros veszteséggel. A Booking felülteljesítette a Wall Street várakozásait, az előzetes elemzői becslések a FactSet adatai szerint 2.53 milliárd dolláros árbevételről és részvényenkénti 85 cent nyereségről szóltak. A portálon keresztül történő tranzakciók összértéke 2022 első negyedévében elérte a 27.3 milliárd dolláros szintet, amelyre korábban még nem volt példa a Booking történelmében. 2021 első negyedévében mindössze 11.94 milliárd dolláron alakult ez a szám.

Glenn Fogel, a Booking Holdings vezérigazgatója elmondta, hogy a „bizonytalan makrogazdasági helyzet ellenére stabilan nő az utazások iránti igény, mozgalmas nyárra készülünk.”

www.shutterstock.com

Az elemzők úgy tűnik elégedettek voltak a Booking teljesítményével, több céláremelés is érkezett a részvényre. A J.P. Morgan elemzője 2900 dollárra várja a részvényt, a Citigroup elemzője korábbi 2600 dolláros célárát 2800 dollárra módosította. A globálisan felpörgő turizmus mindenképpen pozitív hatással lehet a Booking teljesítményére az elkövetkező időszakban.

Csütörtökön az amerikai börzéken súlyos eséseket láthattunk, azonban a Booking úgy tűnik némileg immunis volt a csütörtöki széleskörű pesszimista hangulatra, legalábbis pozitív tartományban tudta zárni a csütörtöki kereskedési napot. A Booking Holdings a kereskedés korai szakaszában közel 10 százalékos pluszban is járt, végül 3.26 százalékos emelkedést követően 2 171.91 dolláron zárta a napot a részvény. Ennek ellenére a Booking Holdings idén 9.47 százalékos mínuszban van.

Mindenképpen jó jelnek számít a turizmus felpörgése, a koronavírus következtében teljesen megváltozott az életünk. Ha lassan is, de úgy tűnik, hogy az élet egyre több területén térhet vissza minden a normális kerékvágásba. Mozgalmas hónapok előtt állhat a szektor.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com