2024 október 05

Musk lehet a Twitter ideiglenes vezérigazgatója

Egy csütörtöki SEC-bejelentésből kiderült, hogy Musk mintegy 7,14 milliárd dolláros tőkebefektetési kötelezettséget szerzett barátainak és más befektetőknek a Twitter megvásárlásához. Faber szerint Musk saját maga választotta ki a befektetőket. A kötelezettségvállalások az Oracle társalapítója, Larry Ellison 1 milliárd dollárjától a SpaceX-be befektető Honeycomb Asset Management 5 millió dollárjáig terjednek. Faber hozzátette, hogy a Twitter társalapítója, Jack Dorsey is támogathatja, és Musk tárgyal vele arról, hogy azonnal vagy az egyesülés lezárása előtt részvényekkel járuljon hozzá.

A Twitter vezérigazgatója, Parag Agrawal még csak néhány hónapja vezeti a céget, miután tavaly novemberben vette át a kormányrudat Dorsey-tól. Eddig nem sok szó esett arról, hogy Musk átvétele a vállalat élén vezetne-e vezetőváltáshoz. A múlt hónapban a Reuters egy, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Musk új vezérigazgatót állított fel a Twitter élére. Agrawal a múlt hónapban egy egész vállalatra kiterjedő városházi gyűlésen azt mondta az alkalmazottaknak, hogy a Reuters külön jelentése szerint a Twitter jövője bizonytalan Musk alatt. „Ha az üzlet lezárul, nem tudjuk, milyen irányba fog haladni a platform” – mondta állítólag Agrawal arra a kérdésre, hogy a vállalat megengedi-e Donald Trump volt amerikai elnöknek, hogy visszatérjen a platformra, amikor Musk átveszi az irányítást. Trumpot tavaly véglegesen felfüggesztették a Twitterről.

Musk felvásárlása kulcsfontosságú időszakban érkezik a vállalat számára. Agrawal azt mondta, hogy a Twitter napi aktív felhasználói bázisának növelésére és az új termékeknek az ügyfelekhez való eljuttatására fog összpontosítani. A vállalat legutóbbi eredményjelentésében a Twitter közölte, hogy elérte a 229 millió monetizálható napi aktív felhasználót, ami 15,9%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Musk, aki a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója is, a közelmúltban befektetők előtt tartott prezentációkat, ahol a Faberrel beszélgető, a helyzetet ismerő források szerint a Twitterre vonatkozó elemzései alapján pénzügyi előrejelzéseket adott.

Musk azt mondta a befektetőknek, hogy szerinte a Twitter kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredménye túl alacsony, és a cégnél „túl sok mérnök nem dolgozik eleget” – mondta a Faber az ismerős forrásokra hivatkozva. Musk azt is ígérte, hogy a vállalatot „tehetségmágnessé” teszi – tette hozzá Faber. A Twitter részvényei csütörtök reggel akár 3%-ot is emelkedtek. A Tesla részvényei több mint 6%-ot csúsztak.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/05/05/elon-musk-expected-to-serve-as-temporary-twitter-ceo-after-deal-closes.html