Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Fed döntés után – ezért lehet ekkora az öröm

Ahogy a tegnapi cikkünkben utaltunk rá, igen nagy várakozás előzte meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnapi kamatdöntését. Az előzetesen prognosztizáltnak megfelelően 50 bázisponttal emelt a központi bank az irányadó kamatszinten, Jerome Powell elnök pedig a szigorítás további menetéről is megosztotta gondolatait. A tőzsdék jelentős emelkedéssel reagáltak minderre, valószínűleg a bizonytalanság csökkenését értékelték pozitívan a piaci szereplők.

Jobb, mint amit várt a piac

Az 50 bázispontos kamatemelés már korábban megszellőztetésre került, így ezt már teljes mértékig beárazták a tőzsdék. A hangsúly ezért az utána való kommunikáción volt, Jerome Powell pedig igen sok jövőbemutató dolgot meg is osztott az újságírókkal. A Fed elnöke bejelentette, hogy június 1-től kezdik el a központi bank mérlegének leépítését. A jövőbeli szigorítások kapcsán kijelentette, hogy nem terveznek 75 bázispontos kamatemeléssel – ez utóbbi nyugtató hatású lehetett az eddig ezt váró befektetők számára.

Lépett a Fed, de örülnek a piacok (www.shutterstock.com)

Powell kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy lehetséges úgy letörni az inflációt, hogy az ne okozzon a gazdaságban recessziót. Ezzel némileg eloszlatta a stagflációs félelmeket, amelyek arra irányultak, hogy a magas inflációs környezetben köszönthet be a gazdasági visszaesés is, szinte lehetetlen feladat elé állítva ezzel a monetáris döntéshozókat.  

Csökkenő bizonytalanság

A fentiek egyértelműen jelentenek jó hírt is a piacok számára, leginkább a 75 bázispontos szigorítás elkerülése sorolható ide. Powell optimizmusa a gazdasági növekedés kapcsán is sokat segíthetett, ugyanakkor a tőzsdéknek továbbra is fel kell készülniük arra, hogy már nem a Fed lesz a legjobb barátjuk a monetáris kondíciók szigorításával. Realitások alapján tehát a részvénypiacoknak továbbra is van mitől aggódniuk a lazaságát feladó központi bank intézkedései kapcsán.

A fő oka a részvények szárnyalásának így a bizonytalanság csökkenése lehet. Sokkal többet tudunk most a Fed várható politikájáról, mint 1 hónappal ezlőtt akár, és ez tervezhetőséget hozhat a befektetők számára. Egyik hír sem annyira rossz, mint a bizonytalanság, ahogyan azt sokszor idézni szokták. A jövőre vonatkozóan nagy kérdés, hogy az elszálló infláció mellett mennyire tudja tartani a Fed a kisebb ütemű szigorítást – ha ez sikerül, a likviditás szűkülését jóval könnyebben vészelhetik át a piacok.

Címlapkép forrása: Shutterstock

https://www.reuters.com/world/us/feds-powell-75-basis-point-rate-hike-not-being-actively-considered-2022-05-04/