Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Este dönt a Fed – ezért fontos minden részvényesnek

Fontos nap a mai a tőkepiacok számára, magyar idő szerint 20 órakor ugyanis megismerhetjük az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő ülésének eredményét. Bár ahhoz aligha fér kétség, hogy a korábbi Fed elnöki jelzéseknek megfelelően kamatemelésre számíthatunk, nagyon sokat számít majd a döntéshez tartozó közlemény, és Jerome Powell sajtótájékoztatója is. Nincs egyszerű dolga a Fednek, a részvénypiacoknak annál jobban oka lehet az aggodalomra.

Kettős mandátum nehézsége

A jegybankoknak általában véve a legfontosabb feladata az árstabilitás elérése és fenntartása, ugyanakkor ügyelni szükséges a gazdaság állapotára is a központi bankoknak. A Fed számára ez utóbbi külön is deklarálva van – a monetáris politikai intézmény kettős mandátuma ugyanis az árstabilitás, valamint a közel teljes foglalkoztatottság elérése. Utóbbi nagyrészt a gazdasági folyamatoktól függ.

A kamatemelés biztos, a kommunikáció lesz érdekesebb (www.shutterstock.com)

A fentiek alapján nehéz helyzetben van most a Jerome Powell vezette Fed, ugyanis úgy kell harcolnia az elszálló infláció ellen, hogy közben az első negyedévben még zsugorodott is az amerikai gazdaság 1,4 %-kal év/ év alapon. Egy túlságosan nagy szigorítás tehát nem megengedhető, mert veszélybe sodorhatja az Egyesült Államok munkaerőpiaci kilátásait. Ha viszont nem lép, vagy túlságosan kis mértékben emeli a kamatszintet a Fed, akkor az inflációs nyomás elleni küzdelem lesz sikertelen.

Izgulhatnak a piacok

A részvénypiacok számára nem kevés izgalmat tartogat tehát a mai este és a következő időszak. A Fed elnökének korábbi jelzése alapján szinte biztosra vehető, hogy 50 bázispontos kamatemelés mellett dönt a Fed, ugyanakkor a központi bank közleménye a várható inflációs és gazdasági kilátásokról még érdekesebb lehet. Szintén kiemelt figyelem fogja majd övezni Powell sajtótájékoztatóját, kérdés, hogy a tőzsdék számára megnyugtató módon foglal-e állást a jegybankár.

Mosanában inkább esést hoz a Fed a piacokra (www.shutterstock.com)

A tőkepiaci szereplőknek ugyanis évek óta a legjobb barátja a Fed, amely akkora pénzbőséget volt képes biztosítani, hogy sokszor hetekig, hónapokig tartó menetelés volt látható a tengerentúli börzéken. A „don’t fight the Fed” elv kerülhet tehát veszélybe, ami a mostani, orosz-ukrán háború miatti nyomott piaci hangulatban nem jönne jól a részvénypiacoknak. Persze arra is van esély, hogy a Fed végül meglehetősen lassan, a tőzsdei hangulatot nem elrontva igyekszik eljárni; mindezekkel kapcsolatban ma este már okosabbak lehetünk.

Címlapkép forrása: Shutterstock