Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Gyorsjelentések, kamatdöntés – izgalmas hetünk lesz

Az előttünk álló napokban tovább pörög a piacokat szinte mindig megmozgató gyorsjelentése szezon. Ezúttal már a legnagyobb hazai vállalatoktól is kapunk adatsorokat, így a budapesti börzén is számíthatunk izgalmakra. Mindezek mellett pedig a Fed kamatdöntő ülése, valamint az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban napvilágot látó információk gyakorolhatják a legnagyobb hatást a tőzsdékre.

Nemzetközi piacok – Fed, háború és jelentések

A nemzetközi szinten is irányadó tőzsdeindexekre továbbra is jelentős hatást gyakorolhatnak az ukrajnai háborúval kapcsolatos hírek. Különösen az esetleges további szankciókra, valamint a lehetséges békekötéssel kapcsolatos információk lehetnek a legfontosabbak a politikusi nyilatkozatok mellett. Hétfőn 15:45-kor az USA-ból érkezik a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, ami fontos makroadat lehet a gazdasági folyamatokról. Kedd délelőtt 11 órakor az eurózónás munkanélküliségi adat mozgathatja meg a piacokat, majd pedig amerikai tőzsdenyitás előtt a Pfizer, zárás után pedig többek között a Starbucks is közzéteszi számait.

Elszállt az infláció az USA-ban is, lépnie kell a Fednek (www.shutterstock.com)

Szerdán a Moderna gyorsjelentését is megismerhetjük, a legizgalmasabb azonban 20 órakor a Fed kamatdöntése lesz; várhatóan 50 bázisponttal emel a központi bank az irányadó rátán. Az ülést követő kommunikációra is érdemes lesz figyelni. Csütörtökön az angol jegybanktól is monetáris szigorítás várható, illetve 14:30-kor szokásos módon érkeznek az amerikai adatok a munkanélküli segélykérelmek számának alakulásáról. Aznap még a BMW gyorsjelentése lesz fontos, pénteken az Adidas adatsora, illetve az amerikai munkanélküliségi ráta 14:30-kor.

Hazai piac – jelentenek a nagyok

A magyar tőzsdére és eszközökre is egészen biztosan hatással lesznek a háborúval kapcsolatos hírek, valamint a Fed kamatdöntése és az utána lévő kommunikáció. A csütörtöki napon emellett ismét meghirdeti az egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ha nem változnak meg a körülmények szélsőségesen, akkor a múlt heti szigorítás után most nem kell kamatemelésre számítanunk.

Lesznek zgalmak a BÉT-en is

Pénteken a magyar tőzsde nyitása előtt teszi közzé gyorsjelentését az OTP és a Mol is. A két legnagyobb hazai blue chip számait tehát egyszerre ismerhetjük meg, a múltból kiindulva hevesebb mozgásokra is fel kell készülni. Az OTP kapcsán az orosz és ukrán leánybank teljesítményén lehet a fókusz, a Mol kapcsán pedig a magas finomítói árrés, valamint a benzinárstop hatásai lehetnek a legfontosabbak.

Címlapkép forrása: Shutterstock

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak?keyword=&country=all&time=none&company_reports=all&importance=importants