Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Megszólalt Matolcsy – ez várhat a forintra

Kamatdöntő ülést tartott ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A jelenleg nem irányadó alapkamat megemelése mellett a jegybanki kommunikáció is kiemelten fontos volt. Némileg rendhagyó módon most Matolcsy György, az MNB elnöke tartott sajtótájékoztatót a döntés után, a jegybankelnök több olyan részletet is elárult, amelyek erősen kihathatnak például a magyar fizetőeszköz árfolyamára.

100 bázispontos emelés – folytatás következik

A Monetáris Tanács a mai napon 100 bázisponttal 5,4 %-ra emelte meg az alapkamatot; kérdés, hogy ezek után csütörtökön milyen mértékben emelkedik majd az irányadónak kinevezett egyhetes betéti tender kamatszintje. A döntés után Matolcsy elmondta, hogy folytatni fogják a küzdelmet az infláció ellen, vagyis szó sincs a monetáris szigorítás leállásáról. Ezt az indokolja, hogy a jegybankelnök szerint az egész évet egy 9 % körüli infláció fogja jellemezni, áprilisban is újabb csúcsokba emelkedhet a pénzromlás mértéke. A jegybank a kormány számára is tett javaslatot, hogy közösen szálljanak szembe az inflációval; kétéves gazdasági stabilizációs program kidolgozását kezdte meg az MNB.

1 %-kal emelte az alapkamatot a jegybank

Az infláció ugyanakkor csak 2023-ban várható, hogy lassul. Ezek fényében már biztosra vehető, hogy a korábban vártnál jóval magasabb szinten állhat le a jegybank a szigorítással, a kamatkörnyezet további emelkedésével érdemes tehát számolni. A gazdasági növekedéssel kapcsolatban mindenesetre nem pesszimista az MNB, Virág Barnabás alelnök a 2,5-4,5%-os sáv felső szélébe várja az idei magyar GDP bővülést.

Egyelőre nem nyugodott meg a forint

A magyar fizetőeszköz meglehetősen gyengén szerepelt ma a döntés előtt, és nagy megnyugvásról a sajtótájékoztató után sem beszélhetünk. Az EUR/HUF kurzus ugyanis újra sikertelenül próbálkozott meg a 370-es szint alá való süllyedéssel, és a mostani gyengülésnek köszönhetően már több, mint 375 forintot kell adni egy euróért a devizapiacon. Az esésben szerepet játszik a romló általános tőzsdei hangulat is, az irányadó részvényindexeknél is jelentős mínuszokat láthatunk.

Egyelőre gyengüléssel reagál a forint

Szintén fontos megjegyezni, hogy az, hogy a jegybank továbbra is elkötelezett a szigorítás mellett, bizonyos olvasatokban persze pozitív, de nem minden esetben. A piaci szereplők ugyanis abból is kiindulhatnak, hogy a nagyon magas várható infláció nem tesz jót a magyar fizetőeszköznek, és az pedig kétséges, hogy a jegybank mennyire tudja útját állni a pénzromlásnak. A továbbiakban mindenképpen érdemes lesz figyelni ezért az inflációs adatokra, és a forint szempontjából a csütörtöki egyhetes betéti tender is kulcsfontosságú lehet.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220426/matolcsy-gyorgy-folytattuk-es-folytatni-fogjuk-a-kamatemelest-541379

Címlapkép forrása: Shutterstock