2024 október 04

A Twitter részvényei 5%-ot ugrottak – hamarosan elfogadhatják Elon Musk ajánlatát

A vállalat részvényei azután kúsztak feljebb, hogy a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az üzletet a hamarosan megköthetik. Musk a hónap elején részvényenként 54,20 dollárért, azaz mintegy 43 milliárd dollárért ajánlotta fel a Twitter megvásárlását. A közösségi médiavállalat várhatóan elutasította az üzletet, és egy úgynevezett mérgező pirulát fogadott el egy esetleges ellenséges felvásárlás elhárítására. A Twitter azonban fogékonyabbá vált az ajánlatra, miután Musk nyilvánosságra hozta, hogy 46,5 milliárd dolláros finanszírozást biztosított.

A vállalat igazgatótanácsa vasárnap ült össze, hogy megvitassák Musk finanszírozási tervét a javasolt ajánlatához – mondta a CNBC-nek egy, a helyzethez közel álló forrás. A Bloomberg és a Reuters arról számolt be, hogy a két fél már hétfőn megállapodásra juthat. Az igazgatótanács a The New York Times szerint hétfőn a kora esti órákig tárgyalt Muskkal.

Egyelőre nem világos, hogyan nézhet ki a végső megállapodás, és a Reuters hétfőn arról számolt be, hogy a megállapodás még mindig meghiúsulhat. A Twitter egyelőre nem tudta megszerezni a „go-shop” megállapodást, amely lehetővé tenné, hogy más ajánlatokat keressen, amint aláírja a megállapodást – írja a Reuters. A cég még mindig elfogadhatna egy másik ajánlatot, ha Musk felbontási díjat fizetne – tette hozzá.

A Wall Street valószínűleg úgy tekintett a Twitter ajánlatra való nyitottságáról szóló hírekre, mint „a vég kezdetére a Twitter mint részvénytársaság számára, mivel Musk valószínűleg most már a vállalat felvásárlására törekszik, hacsak nem jön egy második ajánlattevő a képbe” – írta Dan Ives, a Wedbush elemzője vasárnapi jegyzetében. „Szerintem szinte muszáj” elfogadniuk az üzletet, mondta Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője hétfőn a „Squawk on the Street” című műsorban. A Twitter csütörtökön számol be az első negyedéves eredményekről, és egyesek, köztük Cramer is, csalódást keltő eredményeket várnak a cégtől.

„Egy üzlet lezárása ma vagy holnap elég vonzónak hangozhat valaki számára, aki tudja, hogy rossz hírek birtokában van” – mondta Gordon Haskett egy hétfői jegyzetben. A Twitter nem kívánt nyilatkozni. A Tesla részvényei kora délután mintegy 1%-ot estek. A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója a Twitter felvásárlására hajtott. Több mint 9%-os részvényállományt épített fel, és visszautasított egy ajánlatot, hogy csatlakozzon az igazgatótanácshoz, mielőtt ajánlatot tett a vállalatra.

Musk, aki lelkes Twitter-felhasználó, azt állította, hogy a Twittert „át kell alakítani” magáncéggé, hogy a szabad véleménynyilvánítás fóruma lehessen. Azt is mondta, hogy a Twitter igazgatótanácsi tagjainak érdekei „egyszerűen nincsenek összhangban a részvényesekkel”, és hogy az igazgatótanács „szinte semmilyen részvényt nem birtokol” a vállalatból.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/04/25/twitter-shares-jump-5percent-on-reports-that-its-ready-to-accept-elon-musks-bid.html