Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Háborús hírek, gyorsjelentések – erre figyelj a héten!

Nem unatkozhatunk az előttünk álló héten sem, erre utalnak a következő események és a hétvégek történései is. Macron maradt a francia elnök a várakozásoknak megfelelően, azonban az orosz-ukrán frontról érkező hírek elnyomhatják ennek a hatását a piacokon. A továbbiakban pedig a háború alakulása mellett a gyorsjelentések kaphatják a legfőbb szerepet.

Nemzetközi piacok – jelentéseken a hangsúly

A hétfői napon még inkább a hétvégi fejlemények beárazásán lehet a hangsúly, ugyanakkor a 10 órakor megjelenő IFO üzleti hangulatindexre, valamint a Coca-Cola amerikai tőzsdenyitás előtti gyorsjelentésére érdemes lesz figyelni. Kedden teszi közzé első negyedéves számait a GE, a Pepsi, valamint tőzsdezárás után a Visa, a Microsoft és az Alphabet is. Szerdán is gyorsjelentések tömkelege érkezik; jelent a Mercedes, a Deutsche Bank, a Ford, a Paypal, és zárás után a Facebook számaira figyelhetnek leginkább a piacok.

A héten jelent a gyorsétteremlánc is (www.shutterstock.com)

Csütörtökön amerikai nyitás előtt a a McDonald’s és a Mastercard számaira kell készülnünk, zárás után pedig az Intel, az Apple és az Amazon is gyorsjelentést tesz közzé. Emellett 14:30-kor a munkanélküli segélykérelmekről is érkezik adat az USA-ból. Pénteken 11 órakor az eurózóna inflációjáról és gazdasági növekedéséről szóló adat lesz érdekes, a tengerentúlról pedig az Exxon Mobil jelentése és a PCE maginflációs adat érkezik.

Magyar piac – jön az MNB döntése

A mai napon jelentős magyar specifikus adat nem lát napvilágot, a nemzetközi trendek mozgathatják a hazai börzét. Kedden 14 órakor viszont kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a jelenleg nem irányadó alapkamat meghatározása mellett a jegybanki kommunikáció is döntő lehet a forint szempontjából. Csütörtökön ezek alapján várhatjuk az irányadónak kinevezett egyhetes betéti ráta további emelését, a legvalószínűbb forgatókönyvnek a 30 bázispontos kamatemelés tűnik. Szintén csütörtök reggel 9 órakor érkezik a munkanélküliségi rátáról szóló adat is.

Kedden és csütörtökön is figyelni kell a hazai jegybankra

Mindezek mellett a blue chipek is tartogathatnak izgalmakat, a pénteken nagyot eső Mol árfolyamára és a nemzetközi környezetre külön érzékeny OTP árfolyamára is megéri majd figyelni. A Magyar Telekom esetében pedig a héten szerdán lesz lehetőség utoljára osztalékért részvényeket vásárolni.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak?keyword=&country=HU&time=none&company_reports=all&importance=importants

Címlapkép forrása: Shutterstock