2024 október 04

A szankciók ötödik fordulója

A nyugati hatalmak úgy vélik, hogy továbbra is szankciókkal kell harcolni Oroszország ellen, nem fegyverekkel. Ez egyelőre nem tudta megállítani az oroszokat, azonban a gazdaságukra egyre nagyobb hatással vannak a kiszabott szankciók. Eljött azonban az újabb forduló ideje, és bár az olaj és gázimport elvágása nagyon fontos lépés lenne Oroszország büntetésében, egyelőre ez nem következett be. A nemzeti képviselők csütörtökön egyetértettek az orosz szén embargójában és egyéb intézkedésekben, amelyek négy orosz bankot és az orosz hajók uniós kikötőkhöz való hozzáférését tiltják. Továbbra is az a cél, hogy elvonják az orosz háborús szerkezet forrásait. Ezen fordulóját a szankcióknak az orosz katonák állítólagos brutalitása idézte elő, melyet az oroszok továbbra is tagadnak.

(www.shutterstock.com)

Újabb, eddig nem érintett területeket fedtek le a szankciók

Jelenlegi csomag új területekre terjeszti ki az Oroszország elleni szankciókat, és különösen az oligarchák és az orosz propaganda szereplői ellen ír elő szankciókat. Az intézkedések magukba foglalják az orosz energia elleni első uniós szankciókat. A széntilalom önmagában a becslések szerint évente 8 milliárd euró bevételkiesést jelent Oroszország számára. Ez kétszer akkora, amennyit az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen jelzett kedden. Az EU-ban betiltották az orosz és fehérorosz közúti szállítást is, néhány kivételtől eltekintve, például a gyógyszerek, az élelmiszerek és a humanitárius segítségnyújtás. Látható tehát a törekvések sorozata, hogy térdre kényszerítsék az orosz gazdaságot. Többek szerint a gáz és olajimportra is lassan korlátozásokat kell majd bevezetni. Több tagállam azonban nagyban függ az orosz gáztól, és nem engedhetik meg, hogy azt elzárják. A balti államoknak tehát tovább kell várniuk, hogy újabb országok csatlakozzanak a gázcsapot elzárók csoportjába.

(www.shutterstock.com)

A jelenlegi szankciók a becslések szerint a Moszkvából származó teljes behozatalt legalább 10 százalékkal csökkentik. A szén tilalma tehát az első EU-s szankció az orosz energiaimportra, és teljes mértékben augusztustól fog érvénybe lépni. A szén mellett az új uniós szankciók számos más áru és termék behozatalát tiltják Oroszországból, beleértve a fát, a gumit, a cementet, a műtrágyákat és a szeszes italokat, például a vodkát. Ez évente 5,5 milliárd euró értéket jelent.

Forrás: reuters.com; euronews.com

Címlapkép: Shutterstock