2024 október 04

Csökkenéssel zártak az európai piacok az Ukrajnával kapcsolatos kétségek közepette

A páneurópai Stoxx 600 index ideiglenesen 0,7%-os mínuszban zárt, a kiskereskedelmi részvények 2,7%-os veszteséggel zártak, míg az olaj- és gázipari részvények 3%-kal erősödtek. Ami az egyedi részvényárfolyamok alakulását illeti, az S4 Capital, a reklámguru Martin Sorrell marketingszolgáltató cége közel 35%-ot zuhant, miután az előzetes eredmények közzétételét egy könyvvizsgálati késedelem miatt elhalasztották.

A brit Pearson oktatási és kiadóvállalat közel 7%-ot esett, miután az Apollo amerikai befektetési cég visszavonta felvásárlási ajánlatát. A Stoxx 600-as lista élén az olasz Telecom Italia több mint 7%-kal emelkedett, miközben a vállalati szolgáltatásokért felelős egységére tett vételi ajánlatról szóló spekulációk miatt. A befektetői hangulat kedden az orosz és ukrán tisztviselők törökországi tárgyalásait követően erősödött, amelyeken az orosz védelmi miniszterhelyettes azt állította, hogy Moszkva úgy döntött, „drasztikusan” csökkenti katonai tevékenységét Ukrajna fővárosa közelében.

Alekszandr Fomin, aki az isztambuli tárgyalásokat követően beszélt, azt mondta, hogy Oroszország lassítani fogja katonai műveleteit Kijev és Csernyihiv közelében annak érdekében, hogy a béketárgyalások előrehaladjanak. Oroszország korábban azt állította, hogy csökkenteni fogja katonai műveleteit Ukrajna más részein, de aztán folytatta előrenyomulását.

A tűzszünetbe vetett növekvő remény kedden felerősítette a befektetői hangulatot, mivel a Dow Jones Industrial Average határidős ügyletei 200 ponttal, azaz 0,6%-kal emelkedtek. Az S&P 500 futures szintén 0,6%-kal, míg a Nasdaq 100 futures 0,7%-kal emelkedett. Eközben az amerikai irányadó West Texas Intermediate nyersolaj ára, amely az ukrajnai orosz invázió nyomán megugrott, több mint 4%-kal, hordónként 100 dollárra esett. Az ígérettel kapcsolatban azonban kételyek merültek fel, és bár az orosz hadsereg megkezdte ukrajnai csapatainak egy részének átcsoportosítását a Kijev környéki területekről Ukrajna más részeire, John Kirby, a Pentagon sajtótitkára figyelmeztetett, hogy a csapatmozgások nem jelentenek visszavonulást.

Az ázsiai-csendes-óceáni térség részvényei vegyesen alakultak a szerdai kereskedésben, mivel a befektetők az ukrajnai háborúval kapcsolatos fejleményeket figyelik. Az Egyesült Államokban a részvények csökkenéssel nyitottak, mivel a kereskedők egy sor kulcsfontosságú gazdasági jelentést figyeltek, miközben a Federal Reserve tervezett kamatemeléseit is figyelemmel kísérték.

A keddi állásbörze 11,3 millió nyitott álláshelyet mutatott ki, ami magasabb a várt 11,1 milliónál. Az ADP szintén közzétette a magánfoglalkoztatási adatokat a pénteki, nagy figyelemmel kísért havi foglalkoztatási jelentés előtt. Ez azt mutatta, hogy márciusban 455 ezerrel bővült a magánfoglalkoztatottak száma, ami nagyjából összhangban van a Dow Jones 450 ezres becslésével, de 2021 augusztusa óta a legalacsonyabb havi összeg.

Guy Miller, a Zurich Biztosító vezető piaci stratégája és makrogazdasági vezetője szerdán a CNBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a közelmúltbeli volatilitás ellenére a piacok a „háborús időkre jellemző dinamikát” követik. „Ha összehasonlítjuk az ukrajnai háborúhoz való nekifutást – nagyon hasonló a mintázat számos olyan válsághoz, amelyet a múltban vizsgáltunk, és tulajdonképpen, ha megnézzük az elmúlt körülbelül egy hónap teljesítményét – ezt a tipikus pályát követi” – mondta. „A piacok, a kockázatos eszközök számára az előretekintő pálya még mindig magasabb, de legyünk nagyon világosak: ez egy rendkívül kockázatos helyzet, amíg vissza nem térünk a fundamentumokhoz, reméljük, ami az inflációra és arra irányul, hogy milyen kamatpolitikát kell folytatni annak megfékezésére.”

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/03/30/european-markets-waver-amid-doubts-over-russian-withdrawl-in-ukraine.html