Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Nem lépett nagyot az MNB – esik a forint

Szokásos módon ma délelőtt is meghirdette az egyhetes betéti tendert a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A tender kamatát, ami egyben az irányadó ráta, 6,15 %-ban határozta meg a jegybank, ami az egy héttel ezelőttihez képest 30 bázispontos kamatemelést jelent. A piaci reakciók alapján a befektetők inkább csalódottak – úgy tűnik, a rendkívüli kamatemelések korszakából visszatértünk a terv szerinti pályához.

Vissza a régi metódushoz

Érdemes felidézni, hogy az év elején milyen kamatemelési stratégiát határozott meg a jegybank. Akkor Virág Barnabás alelnöktől megtudhattuk, hogy év közepére szeretnék, ha az alapkamat és az egyhetes betéti tender kamatszintje összeérne. Ennek érdekében az alapkamatot gyorsabban emelik majd, az egyhetes betéti rátát viszont mindig a kamatdöntő ülés utáni csütörtökön módosítják. Így történt ez januárban és februárban is, amikor 30-30 bázisponttal emelte az irányadó rátát az MNB a kamatdöntő ülések hetén.

Emelkedik az irányadó ráta, de a piac többet várhatott (www.shutterstock.com)

Ezután jött a rendkívüli 70, illetve 50 bázispontos emelés, hogy megfékezzék a forint zuhanását és elejét vegyék a várhatóan még magasabbra növő inflációnak. Előző héten azonban már nem történt kamatemelés, és most, a kamatdöntő ülés hetén pedig 30 bázisponttal szigorított a jegybank – pont, mint az előző két hónapban. Úgy tűnik tehát, hogy visszatért az MNB a régi modellhez, a piaci szereplők ezt értékelhetik akár úgy, hogy egyelőre vége a szokottnál gyorsabb szigorításnak. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni a jegybank keddi jelzéseit sem, mely szerint tartósan szigorúbb monetáris politikára érdemes számítani a növekvő inflációs kockázatok miatt.

Gyengüléssel reagál a forint

Az EUR/HUF kurzus a héten még 370 alatt is járt, ami többek között éppen a keddi, 100 bázispontos alapkamat-emelésnek volt köszönhető. Azóta azonban inkább gyengélkedik a magyar fizetőeszköz, a mai döntés pedig kifejezetten nem tett jót. Az euróárfolyam 375 fölé került, ezzel pedig jelentősen csökkent annak az esélye, hogy a 360-370 közti sávban folytatódik a forint erősödése. Ha mégis erőt venne magán a forint, akkor a 370-es szint alá kellene betörnie, további gyengülés esetén pedig a 380-as szint lehet érdekes, már ha a 375-ös értéken felülkerekedik az árfolyam.

https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-politikai-eszkoztar/aukciok-tenderek-gyorstenderek/forint-tenderek-gyorstenderek