2024 október 04

Rubelben kell fizetni az orosz gázért

Oroszország Ukrajna elleni háborúja a nemzetközi közösség felháborodását fejtette ki. Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok számos gazdasági szankciót vezettek be Moszkvával szemben. Oroszország nemrégiben összeállított egy listát „barátságtalan országok” néven, amely tartalmazza azon országokat, amelyek az oroszokkal szemben barátságtalan tetteket vittek véghez. Most Putyin azt szeretné, hogy ezek az országok rubelben fizessenek a gázért. A kijelentés szerdán érkezett, és nagy port kavart. Megugrottak a gázárak, hiszen ez a lépés súlyosbíthatja a régió energiaválságát. Az Európai Unió nagymértékben függ az orosz olaj-és gázimportoktól, ezért is oszlanak meg a vélemények arról, hogy szankcionálják-e az orosz energiaszektort. Az orosz gáz adja Európa teljes fogyasztásának mintegy 40 százalékát.

(www.shutterstock.com)

Néhány helyen az európai nagykereskedelmi gázárak akár 30 százalékos gyarapodást is jegyezhettek szerdán. Megugrott a brit és a holland nagykereskedelmi gázár is. „Oroszország természetesen továbbra is a mennyiségeknek és az áraknak megfelelően szállít földgázt. A változások csak a fizetés pénznemét érintik, amely orosz rubelre változik,” jelentette ki Putyin. Több nemzet is azonban megvalósíthatatlannak tartja ezt a változást. Hosszú ideje euróban mennek a cserék, ez is van a szerződésekben megfogalmazva, és ezen nem is szeretnének változtatni.

(www.shutterstock.com)

Egy hét határidőt adott Putyin, dönteni kell

„Nem világos, hogy az európai ügyfelek milyen nehézségekbe ütköznek a rubelre történő fizetésnél, tekintettel a vásárlások mértékére. Azonban az orosz központi bank további likviditást nyújthat a devizapiacokra, amelyek lehetővé tennék az európai ügyfelek és bankok számára a szükséges rubel beszerzését,” jelentette ki Leon Izbicki, az Energy Aspects tanácsadó munkatársa. Putyin azt mondta, hogy egy hetük van arra, hogy megoldást találjanak a műveletek orosz valutába történő áthelyezésére. Több komment is érkezett, mely szerint az oroszok nem váltogathatják csak úgy a szerződében megkötött cserék valutáját, azonban a mostani helyzetben ez talán nem a legerősebb érv, hogy mit és mit nem tehetnek meg az oroszok.  

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock