Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

A kert legnagyobb díszei lehetnek a kerti bútorok

A különböző célokra készült bútorok elkülönülése és a kültérre készült vagy kerti bútorok csoportjának kialakulása már több évtizeddel ezelőtt megtörtént. A manapság nagyon divatos rattan bútorokat például már az ókori Egyiptomban is előszeretettel használták a tehetősebbek.

A nagy volumenű ipari termelés felfutásával egyre több vásárlói réteg számára lett elérhető a külön kerti bútor, az árak mérséklődtek, manapság pedig már az alapanyagok, stílusok széles választékából kereshet az, aki szabad téren is szeretne otthonos, berendezett környezetet kialakítani.

Különböző alapanyagok és stílusok

A részben Afrikában, részben Ázsiában őshonos rotángpálmából készült rattan bútorok mellett ma már fémből, műanyagból, részben textilből vagy egyéb szintetikus anyagokból is készülhetnek szabadtéri használatra alkalmas bútorok, és a színek, formák, stílusok sokszínűsége sem csak hiú ábránd már. Elég csak a Gemini-Duo kerti bútor kínálatára gondolni.

A szabad térben eltöltött időt kényelmesebbé tevő bútorok stílusa lehet olyan, hogy összecsengjen, harmóniában legyen a lakás többi részével, de ha például a lakásból akár nem is látható, külön helyen van kialakítva egy kerti pavilon vagy szabadtéri pihenőhely, akkor teljesen különálló stílussal, megjelenéssel is felruházható az említett rész.

Kis segítség a jó választáshoz

A praktikussági, esztétikai szempontokon túl azonban érdemes tisztában lenni néhány egyéb alapvető kitétellel, amely segíthet a jó választásban.

Hasznos tudás, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi az, amely leginkább károsíthatja, igénybe veheti a szabadtéren elhelyezett bútorokat. Ezek pedig legjelentősebb mértékben a víz és az UV-sugárzás. Az utóbbi főleg a műanyag és fa összetevőkben, alkatrészekben tehet kárt, mert roncsolja az anyag szerkezetét, amely így törékennyé, rideggé válhat, elveszítheti színeit, a fa esetében a természetességét és rugalmasságát adó víztartalmát.

A fémből készült bútorokra pedig éppen a víz jelenthet nagy veszélyt, hiszen ahol víz és fém is egyszerre van jelen, ott bizony nem meglepetés a korrózió megjelenése sem.

Tárolás fontossága

A fentieket figyelembe véve elmondható, hogy sokat tehetünk kerti bútoraink védelméért, ha használaton kívül fedett helyen vagy lefedve tároljuk őket. Rendkívül hasznos lehet egy vízhatlan ponyva, főleg, ha a rögzítéséről is gondoskodunk, hiszen ennek hiányában a szél könnyen újra szabaddá teheti a megvédeni kívánt értékeinket.

A fából készült bútorok meghálálják az olyasfajta törődést is, ha faápoló szerrel átkenjük, olajokkal vagy lakkal kezeljük a felületüket. Mindig tartsuk szem előtt, hogy egy kerti garnitúrát, ahogy más bútort sem egy-két hónapra, hanem sok-sok évre vásárolunk!