Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Alvászavarok a hétköznapokban

Sajnos ez nem csak fáradtsággal és kimerültséggel jár, de az álmatlanság egészségünkre sincs túl jó hatással. De vajon milyen egészségügyi következményekkel kell számolnunk akkor, ha rendszeresen rosszul telnek az éjszakáink? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb információkat! 

Miért alszunk rosszul? 

A mai rohanó világban sokan képtelenek nyugodtan álomra hajtani a fejüket. 

A hétköznapi problémák, az állandó aggodalmaskodás, a stressz megnehezíti az elalvást. Ilyenkor képtelenek vagyunk elszakadni a nap történéseitől, emiatt hosszú órákig forgolódunk álmatlanul. Ha mégis sikerül egy kicsit elszundítanunk, hamar felébredünk, vagy pedig rémálmok gyötörnek minket. 

De nem a stressz az egyetlen oka annak, ha nem alszunk jól. Táplálkozásunk is sokat nyom a latba, ugyanis sokan egyre későbbi időpontokra tolják ki a vacsorát. Emellett gyakran fogyasztanak olyan élelmiszereket, amelyek gyomorégést, fokozott gyomorsavtermelést okoznak, ami szintén megakadályozza a nyugodt pihenést. 

Mi a baj a kimerültséggel?

Ha nem alszunk eleget, az nem csak fáradtságot okoz, de az egészségünkre nézve is káros lehet. 

A bioritmus felborulása miatt különböző változások történhetnek az anyagcsere-folyamatokban, amely például inzulinrezisztenciához is vezethet. 

A szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszhat a kialvatlanság. A CMC Déli Klinikán egy alvásdiagnosztikai vizsgálat során viszont ellenőrzik, hogy a szervezetünk a megfelelő módon működik-e. 

Természetesen számolnunk kell azzal is, hogy rossz lesz a közérzetünk, igerlékenyebbek, feszültebbek leszünk, csökken a teljesítőképessünk, vagy  képtelenek leszünk koncentrálni. 

Tippek a minőségi alvásért

Ha eddig nem fordítottunk kellő figyelmet alvásunk minőségére, épp itt az ideje! Az alábbi tippek betartásával sokat tehetünk a nyugodt éjszakákért: 

  • Biztosítsuk az alváshoz szükséges körülményeket! A hálószobából lehetőleg távolítsuk el az elektromos tárgyakat, és gondoskodjunk a teljes csendről és sötétségről. Az ideális hőmérséklet az alváshoz 18-19 °C.
  • Alvás előtt igyekezzünk pihentető tevékenységeket végezni. Egy forró fürdő, egy kis olvasgatás az ágyban, vagy némi meditáció segíthet ellazulni, ami megkönnyíti az elalvást. 
  • Törekedjünk arra, hogy minden nap hasonló időpontban keljünk, illetve hajtsuk álomra a fejünket. Ellenkező esetben összezavarjuk a bioritmusunkat, ami alvásproblémákhoz vezethet. 

Ha tehát rendszeresen küzdünk alvásproblémákkal, érdemes tennünk azért, hogy ezek mielőbb megoldódjanak. Ellenkező esetben sajnos elképzelhető, hogy számolnunk kell a negatív következményekkel.