Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Az orosz-ukrán háború hősei lehetnek a kriptovaluták

Oroszország és Ukrajna gazdaságát is rendkívül negatívan érinti az Ukrajna területén belül dúló háború. A fiat valuták jelentős értékvesztése, az Oroszországgal szembeni különböző szankciók (például bankkártya zárolások) arra késztették mind az ukrán, mind az orosz lakosság egy részét, hogy a vagyonuk kisebb-nagyobb hányadát megpróbálják különféle kriptovalutákba áthelyezni.

Ukrajna elnöke Volodymyr Zelensky szerdán aláírta azt a törvényt melynek értelmében legalizálták a kriptovalutákat az országban. A törvényjavaslatot még a múlt hónapban hagyta jóvá az ukrán parlament. A törvény lehetővé teszi az ukrán bankok számára, hogy számlákat nyissanak különféle kriptocégeknek, a szektor pénzügyi felügyelőinek az Ukrán Nemzeti Bankot és a Nemzeti Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságot jelölték ki.

Ukrajna a háború kitörése óta jelentős mennyiségű adományt kapott különféle kriptovaluták formájában. Az Elliptic adatai szerint közel 120 ezer ember küldött kriptoadományt Ukrajnába, melyek összértéke meghaladta a 64 millió dollárt.

A The Verge szerint a kriptovaluták jelentős szerepet játszanak az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban. Az Ukrajnába érkező adományok által a kriptovaluták lehetnek a háború hősei. Az ukránok mellett az oroszok is előszeretettel fordulnak a kriptovaluták felé, hiszen általuk elkerülhetőek lehetnek az országra kivetett pénzügyi szankciók bizonyos részei. A háború egyetlen nyertesei a kriptovaluták lehetnek?

A bitcoin árfolyama az elmúlt napokban stabilan tudta tartani a 39-40 ezer dolláros szintet. Február 24-én csütörtökön hajnalban egészen 34 500 dollárig süllyedt a bitcoin árfolyama, ekkor láttak napvilágot az első, orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hírek, ezen szinthez képest már több mint 15 százalékot erősödött a bitcoin árfolyama, azonban novemberi, 68 990 dolláros mindenkori csúcsához képest még mindig több mint 40 százalékos mínuszban van a kriptovaluta.

A második legnépszerűbb kriptovaluta, az ethereum árfolyama újra megközelítette a 2800 dolláros szintet, a február 24-ei 2300 dolláros szintről több mint 20 százalékot erősödött az ethereum árfolyama.

Az összes kriptovaluta piaci kapitalizációja jelenleg 1.8 billió dollár.