2024 október 03

Nagyon hosszú időre elvágta magát Oroszország

Az orosz és ukrán külügyminiszterek ezen a héten Törökországban találkoznak, hogy válságos béketárgyalásokat folytassanak, miközben Moszkva ukrajnai támadása folytatódik. Az orosz erőket szerda este azzal vádolták meg, hogy az ostromlott Mariupol városában egy gyermekkórházat bombáztak. Az eszkaláció kilátása szerdán az egekbe repítette a globális tőzsdéket, és visszafordította az olaj és más nyersanyagok árának közelmúltbeli emelkedését. Ash azonban azt sugallta, hogy azok, akik olcsón akartak orosz eszközöket vásárolni, „félreértették Oroszországot”. „Az orosz gazdaságnak okozott kár hosszú távú lesz, így attól függ, hogy miért vásárolsz – azért vásárolsz, mert az orosz gazdaság talpra áll? Nem hiszem, hogy így van.”

Oroszország invázióját a nyugati hatalmak példátlan gazdasági szankciókkal fogadták, amelyek célja Moszkva kiszakítása a világgazdaságból, és az Egyesült Államok a héten olyan jelentős intézkedést hozott, hogy betiltotta az orosz olaj importját. Eközben a nemzetközi blue chip cégek tömegesen felhagytak az országban folytatott tevékenységeikkel, és elidegenítették oroszországi eszközeiket. Az invázió február 24-i kezdete óta az orosz rubel történelmi mélypontra süllyedt, az orosz tőzsdék bezártak, és az orosz vállalatok Londonban jegyzett részvényei szinte teljes értéküket elvesztették.

Ash felvetette, hogy az orosz csapatok teljes kivonása Ukrajnából kellene ahhoz, hogy a szankciókat egyáltalán csökkentsék, de sokkal hosszabb időre lenne szükség ahhoz, hogy a cégek újra be tudjanak lépni az orosz piacra. „Azt hiszem, a Nyugat felismerte, hogy Oroszország nagy veszélyt jelent a nyugati liberális piaci demokráciára, így a Nyugat és Oroszország közötti kapcsolat továbbra is nagyon-nagyon komplikált marad, és ez az ESG-ről is szól” – mondta, utalva a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási szempontokra.

A kórház elleni támadás és Putyin általános ukrajnai agressziója – az orosz erők humanitárius folyosókat és polgári területeket is lőnek, ami háborús bűncselekmények vádját váltja ki – azt jelenti, hogy minden orosz befektetés valószínűleg nem felel meg az egyre több befektető által kedvelt ESG-kritériumoknak. „A nyugati nagyvállalatok számára most nagyon nehéz Oroszországban lenni. Ez a valóság, és ha (Putyin) egy kicsit visszavonul, az nem igazán fog ezen változtatni” – mondta Ash. Oroszország tehát még hosszú ideig nagyon-nagyon nagy kihívást jelentő befektetési történet lesz, hacsak nem következik be jelentős politikai változás Moszkvában.”

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/03/10/ash-russia-a-very-challenging-investment-story-for-a-long-time.html