2024 október 03

Jelentősen emelkedtek az európai részvények

A páneurópai Stoxx 600 index 4,7%-os emelkedéssel zárt, 2020 márciusa óta a legjobb napját produkálva. Az autóipari részvények 9,5%-os pluszban vezették az emelkedést, mivel a legtöbb ágazat és a főbb tőzsdék pozitív tartományban fejezték be az ülést. Az olaj- és gázipari részvények közel 2,5%-ot estek. A részvények Európa-szerte ingadoztak kedden, mielőtt kissé alacsonyabban zártak volna, majd Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok megtiltja az orosz olaj importját, ami jelentős eszkalációt jelent a Moszkva ukrajnai inváziójára adott nemzetközi válaszlépésben.

A lépés azzal a kockázattal jár, hogy az ellátási aggodalmak és az erősebb növekedésre vonatkozó várakozások miatt a már meglévő árnövekedés tovább fokozódik, és a nyersolaj ára Biden bejelentését követően még egyszer megugrott, mielőtt szerdán mérséklődött volna. A globális piaci szereplők szorosan figyelemmel kísérték a nyersanyagok legutóbbi ármozgását, amelyek az utóbbi időben az orosz-ukrán konfliktus körüli geopolitikai feszültségek miatt emelkedtek.

Az olajpiacokon a nemzetközi irányadó Brent nyersolaj határidős jegyzése 6,4%-kal hordónként 119,80 dollárra, míg az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzése 5,7%-kal hordónként 116,53 dollárra esett. A Wall Street-en az amerikai részvények meredeken emelkedtek, miután kedden egy újabb hullámzó kereskedés során az összes főbb átlag mélyebben a korrekciós tartományban zárt.

Az európai befektetők az Európai Központi Bank csütörtöki monetáris politikai ülésére is várnak, hogy jeleket kapjanak arra vonatkozóan, hogy a döntéshozók hogyan viszonyulnak az inflációhoz és az ukrajnai konfliktus okozta új kihívásokhoz. Az Adidas részvényei közel 13%-ot ugrottak a német sportruházati vállalat eredményei után, míg a Deutsche Post DHL 12%-kal emelkedett. A Stoxx 600-as lista élén a Polymetal International részvényei több mint 62%-kal emelkedtek, miután az angol-orosz bányavállalat bejelentette, hogy minden oroszországi és kazahsztáni tevékenysége zavartalanul folytatódott, és egyúttal azt állította, hogy nem valószínűek az ellene irányuló célzott szankciók.

Az európai blue chip-index alján a belga D’Ieteren Group autóipari forgalmazó vállalat csaknem 11%-ot esett az egész éves eredményről szóló jelentése után.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/03/09/european-markets-set-to-rise-as-russia-ukraine-volatility-persists.html