2024 október 03

Európa beszakadt, Amerika felpattant

Az európai vezető tőzsdeindexek súlyos mínuszokba fordultak csütörtökön, miután tegnap hajnalban az orosz vezetés engedélyt adott Ukrajna megtámadására. Az amerikai vezető tőzsdeindexek is negatív tartományba fordultak, azonban ezt követően a kereskedés második szakaszában látványos felpattanást láthattunk.

Folytatódott a magyar tőzsde bukdácsolása csütörtökön, a BUX index 9.76 százalékos csökkenést követően 43 102.34 ponton zárta a csütörtöki kereskedési napot, ezzel a BUX idén már 15.02 százalékos mínuszban van. Az OTP Bank részvényeinek értéke közel 15 százalékkal csökkent tegnap. A BUMIX index értéke hétfőn 7.99 százalékkal csökkent, ezzel a kis- és közepes részvények indexe 2022-ben 12.96 százalékos mínuszban van.

A vezető európai tőzsdeindexek közül a német DAX-index teljesített a leggyengébben csütörtökön. A DAX már a nyitást követően több mint 4 százalékos mínuszba fordult, lokális mélypontján közel 6 százalékos mínuszban is járt a német tőzsdeindex. A tegnapi kereskedési napot végül 579.26 pontos, 3.96 százalékos csökkenést követően 14 052.10 ponton zárta a DAX, ezzel idén 11.54 százalékos mínuszban van az index. Az index leggyengébben teljesítő komponensei között volt tegnap például a BMW, a Continental és a Deutsche Bank is.

A francia CAC 40 index árfolyamában a DAX-hoz hasonló mozgást láthattunk tegnap. A CAC 40 is több mint 4 százalékos mínuszban nyitott. Csütörtöki lokális mélypontján több mint 5 százalékos mínuszba fordult a francia tőzsdeindex, innét a tőzsdezárásig még erősödni tudott a CAC 40 és végül a francia benchmark index 3.83 százalékos esést követően 6 521.05 ponton zárta a tegnapi kereskedési napot. A CAC 40 2022-ben 8.84 százalékos mínuszban van.

Az angol FTSE 100 index is hasonlóan gyengén teljesített a tegnapi kereskedési nap során. Az angol tőzsdeindex értéke a csütörtöki kereskedési nap során végig csökkent, 3.88 százalékos esést szenvedett el hétfőn. Az FTSE 100 a közelmúltban látott gyengélkedés ellenére is enyhe, 2.40 százalékos mínuszban van idén.

Az orosz MOEX Russia Index árfolyama úgy dőlt össze, mint egy kártyavár. Több mint 45 százalékos mínuszban is járt az index, végül 33.28 százalékos mínuszban zárta a csütörtöki kereskedési napot az orosz index.

Csütörtökön a vezető amerikai tőzsdeindexek már a pre-market során több százalékos mínuszba fordultak, mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex negatív tartományban nyitott.

A tőzsdezárásra viszont látványosan felpattant az amerikai börze, az elmúlt időszakban gyengélkedő technológiai szektor vezette az emelkedést. A csütörtöki tőzsdezárásra az Dow Jones Ipari Átlag, az S&P 500 és a Nasdaq Composite Index is pozitív tartományba fordult.

A Dow Jones Ipari Átlag több mint 2 százalékos mínuszban is járt tegnap, a tőzsdezárásig azonban erősödni tudott az index és végül a blue-chip index 0.28 százalékos emelkedést követően 33 223.83 ponton zárta a tegnapi kereskedési napot. A Dow Jones Ipari Átlag ezzel 2022-ben 8.57 százalékos mínuszban van.

Az S&P 500 is több mint 2 százalékos mínuszba fordult a kereskedés korai szakaszában, azonban ezt követően erőre kapott az index, 1.49 százalékos emelkedést követően 4 288.70 ponton zárt az amerikai piac egészét jól lefedő S&P 500 index. Az S&P 500 idén 10.02 százalékos mínuszban van.

A tegnapi emelkedést a technológiai szektor vezette, a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index teljesített a legjobban a három vezető amerikai tőzsdeindex közül csütörtökön. A Nasdaq Composite Index a nyitást követően több mint 3 százalékos mínuszban állt, a csütörtöki kereskedési napot azonban végül 3.34 százalékos emelkedést követően 13 473.59 ponton zárta az index, ez közel 7 százalékos napon belüli mozgást jelent. A Nasdaq Composite Index értéke idén 13.88 százalékkal csökkent.

Az elkövetkező időszakban vélhetően az orosz-ukrán helyzet alakulásával kapcsolatos hírek lesznek fókuszban.

(www.shutterstock.com)

Címlapkép forrása: www.shutterstock.com