Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Felpattanás, majd visszahúzódás a kriptovaluták piacán

Felpattanás, majd visszahúzódás a kriptovaluták piacán: A hét elején látványos felpattanást láthattunk a legtöbb kriptovaluta árfolyamában, a bitcoin árfolyama is újra a 44 ezer dolláros szint fölé tudott kerülni, csütörtökön azonban egy nagyobb mértékű visszahúzódás szemtanúi lehettünk. Jelenleg a bitcoin újra a 40-41 ezer dollár környékéi szinteken mozog. Az orosz-ukrán helyzettel és az esetleges kamatemeléssel kapcsolatos félelmek következtében az amerikai vezető tőzsdeindexek is negatív tartományban zárták a tegnapi kereskedési napot.

A piaci kapitalizáció alapján a legnagyobb kriptovaluta, a bitcoin jövőjét illetően vegyesen vélekednek az elemzők. A Stifel amerikai befektetési bank szerint 10 ezer dolláros árfolyam is elképzelhető, az optimista elemzők, kereskedők szerint az 50 ezer dolláros szint lehet a következő mérföldkő az akár 100 ezer dollárig vezető rögös úton. A JPMorgan Chase elemző csapata arról számolt be nem régiben, hogy szerintük 38 ezer dollár a bitcoin fair értéke.

A legnépszerűbb kriptovaluta, a bitcoin több mint 6 százalékot esett az elmúlt 24 óra alatt, jelenleg 40 500 dollár környékén jegyzik a kriptovalutát. A hét elején még 44 ezer dollár fölött járt a bitcoin jegyzése. Január 24-ei 32 950 dolláros lokális mélypontjáról látványosan felpattant a bitcoin, ezen szinthez képest még jelenleg is több mint 20 százalékos pluszban van a kriptovaluta. Novemberi, 68 990 dolláros mindenkori csúcsához képest azonban még mindig több mint 40 százalékos mínuszban van a kriptovaluta.

Piaci kapitalizáció alapján a második legnagyobb kriptovaluta az ethereum. Az ethereum árfolyamában 5 százalékos visszahúzódást láthattunk az elmúlt 24 óra során, ezzel az kriptovaluta árfolyama újra a 2900 dollár környéki szintre süllyedt. Kedden és szerdán még a 3200 dolláros ellenállás szint áttörésével is próbálkozott az ethereum, egyelőre sikertelenül. Azonban a BTC-hez hasonlóan az ETH is látványosan felpattant a január közepi lokális mélypontjáról.

Edward Moya, a Oanda elemzője szerint az orosz-ukrán konfliktus következtében rövid távon akár egy újabb potenciális eladási hullám szemtanúi lehetünk, az elemző 10-15 százalékos visszahúzódást prognosztizál, ha eszkalálódik helyzet. Az elemző pénteken arról is beszélt, hogy szerinte hosszútávon továbbra is nagy lehetőség rejlik a bitcoinban és a különféle kriptovalutákban.