Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

A Covid örökre velünk marad a Moderna vezérigazgatója szerint

„Úgy gondolom, hogy ez egy ésszerű forgatókönyv” – mondta a CNBC „Squawk Box Asia” című műsorában, amikor arról kérdezték, hogy a Covid-19 világjárvány most a végső szakaszában jár-e. „80% az esélye annak, hogy az omikron vagy a SarsCov-2 vírus fejlődésével egyre kevésbé fogunk virulens vírusokat látni” – mondta szerdán. Azt is mondta, van egy másik „20%-os forgatókönyv, amely szerint egy következő mutációt látunk, amely virulensebb, mint az omikron”.

„Szerintem szerencsénk volt, hogy az omikron nem volt túl virulens, de ennek ellenére nap mint nap látjuk, hogy emberek ezrei halnak meg a bolygón az omikron miatt” – mondta. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az elmúlt hét napban 15,47 millió új megbetegedést és 73 162 halálesetet jelentettek ugyanebben az időszakban világszerte.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy bár az omikron változat fertőzőbbnek tűnik, általában nem betegíti meg annyira az embereket, mint a delta variáns. Az egészségügyi tisztviselők arra is rávilágítottak, hogy az omikron fenyegetése csökkenhet.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus azonban januárban arra figyelmeztetett, hogy veszélyes azt feltételezni, hogy a járvány a végéhez közeledik. Valójában azt mondta, hogy „közel sincs vége”, és felhívta a figyelmet arra, hogy valószínűleg új változatok fognak megjelenni.

A Fehér Ház egészségügyi főtanácsadója, Dr. Anthony Fauci szintén azt mondta a múlt hónapban, hogy még mindig „nyitott kérdés”, hogy az omikron változat jelenti-e majd a világjárvány végső hullámát. Januárban a Moderna bejelentette, hogy klinikai vizsgálatba kezdett egy olyan emlékeztető oltás biztonságosságának és hatékonyságának tanulmányozására, amely kifejezetten az omikron változatot célozza meg. A cég szerint a kísérlet első résztvevője már kapott egy adagot az omikron-specifikus emlékeztető oltásból.

Ázsiai terjeszkedési tervek

A Moderna külön bejelentette, hogy növeli jelenlétét Ázsiában. „Az ok, amiért terjeszkedni akarunk Ázsiában, ennek a régiónak a jelentőségében rejlik” – mondta a CNBC-nek. „Ez a vírus nem múlik el, ahogy szinte a kezdetek óta mondjuk – ez a vírus örökre az emberrel marad, mint az influenza, és együtt kell élnünk vele.”

Bancel elmondta, hogy Ázsia gazdasági terjeszkedését „nagyon izgalmasnak” tartja, és a cég új leányvállalatokat kíván nyitni Malajziában, Tajvanon, Szingapúrban és Hongkongban. Az amerikai biotechnológiai vállalat közleménye szerint a terjeszkedés akkor következik be, ha a Moderna „továbbra is növeli a COVID-19 vakcina, valamint a jövőbeni mRNS vakcinák gyártását és forgalmazását”.

A Moderna hírvivő RNS-oltóanyaga jelenleg nem elérhető Hongkongban, ahol a közelmúltban megugrott a Covid-fertőzések száma. Bancel azt mondta, hogy a vállalat jelenleg „a hatóságokkal együttműködik annak engedélyezésén”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/02/16/moderna-ceo-says-its-reasonable-to-think-pandemic-may-be-in-its-final-stages.html