2024 október 03

Enyhülhet a feszültség az ukrán határon és ez a tőzsdéken is látszik

A pán-európai Stoxx 600 index 1,2%-ot emelkedett a délutáni kereskedés során, az egészségügyi részvények pedig 2%-kal növelték a vezető pozíciójukat, mivel szinte minden szektor és nagyobb tőzsde pozitív tartományba lépett. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden megerősítette, hogy az Oroszország déli és nyugati körzetéből érkező katonai egységek megkezdték a visszatérést helyőrségeikbe, ami enyhítheti a lázas geopolitikai ellentétet Oroszország és a Nyugat között Ukrajna ügyében.

A félelem, hogy Oroszország az elkövetkező napokban megtámadhatja Ukrajnát, amit a Kreml többször is cáfolt, hétfőn uralta a piacokat. Jens Stoltenberg NATO-főkapitány azonban kedden azt mondta újságíróknak, hogy bár van ok az „óvatos optimizmusra” az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, a katonai szövetség nem látta „a deeszkaláció jeleit a helyszínen orosz részről”. A helyzetet évtizedek óta Európa legsúlyosabb biztonsági válságának nevezve, Stoltenberg megjegyzései az Egyesült Államok és szövetségesei figyelmeztetéseit visszhangozták az elmúlt napokban, miszerint bár továbbra is a diplomácia a legfontosabb, az Ukrajna elleni orosz támadás a küszöbön állhat.

Az Egyesült Államok hétfőn elrendelte kijevi nagykövetségének bezárását, valamint a személyzet áthelyezését a nyugat-ukrajnai Lviv városba, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai határnál „drámaian megnőtt az orosz erők létszáma”. Philipp Lisibach, a Credit Suisse vezető globális stratégája kedden azt mondta a CNBC-nek, hogy a megerősített deeszkaláció lendületet adna a kockázati eszközöknek a bizonytalanság és a volatilitás időszaka után.

„Ha mondjuk megvan a megoldás azokra a geopolitikai kérdésekre, amelyekkel jelenleg szembe kell néznünk, akkor azt képzelném, hogy a világgazdaság fellélegzik, a piac kockázatos elemei minden bizonnyal helyreállhatnak. Különösen az európai részvények esetében, amelyek nyomás alá kerültek, feltételezzük, hogy továbbra is felülteljesíthetnek, ezért minden bizonnyal ezeket külön vizsgálnánk” – mondta Lisibach.

A bevételek továbbra is kiemelkedőek Európában, a Glencore, az Engie, a Randstad és a DSM társaságok kedden jelentettek. A német Delivery Hero élelmiszer-kiszállító cég 14%-kal emelkedett, vezetve a Stoxx 600-at, míg az európai blue chip index végén a svájci Temenos bankszoftver-cég 9%-ot esett, miután elmaradt a negyedik negyedéves eredményvárakozástól. Az Atlanti-óceán túloldalán a Wall Street részvényei emelkedéssel nyitottak, a Nasdaq Composite pedig több mint 1,5%-ot erősödött a kereskedés elején.

A keddi első gyorsbecslések szerint az eurózóna GDP-je 0,3%-kal nőtt a negyedik negyedévben, ami 4,6%-os éves növekedést jelent. Ez az előző negyedévhez képest várható lassulást jelentett, mivel az omikron variáns visszaszorítására újbóli bevezetésre kerülő korlátozások hatással voltak az aktivitásra.

„A közzététel megerősíti a blokk tavaly év végi lassulását, mivel az újranyitásból származó könnyű nyereségek kimerültek, és az omikron arra késztette az országokat, hogy újból vezessenek be korlátozásokat” – mondta Hussain Mehdi, az HSBC Asset Management makro- és befektetési stratégája. „A jövőre nézve az omikron valószínűleg gyenge lábakon tartja a gazdaságot az első negyedévben, bár a 2022-es évre vonatkozó kilátások továbbra is szilárdak, miközben az egészségügy helyzete javul, és arra számítunk, hogy az infláció és az ellátási lánc problémái az év későbbi szakaszában enyhülnek.”

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/02/15/europe-markets-russia-ukraine-concerns-persist.html