Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Egy igazi nagyágyúval bővült a Ford EV csapata

Fokozódik a verseny az amerikai EV piacon. A Ford Motor Company egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elektromos autózásra. A Ford ezen törekvésének keretében hétvégén bejelentette, hogy Alan Clarke, a Tesla korábbi vezető mérnöke immáron a Ford EV csapatát erősíti. Alan Clarke feladata az lesz, hogy segítse az autógyártót a kizárólag elektromos járművek gyártására való átállásban.

A jelenlegi tervek szerint 2035-től már csak tisztán elektromos hajtással szerelt Ford modelleket gyártanának. A Ford már korábban bejelentette, hogy 2025-ig összesen 30 milliárd dollárt költene EV-k fejlesztésére, a Bloomberg legfrissebb értesülése szerint az autógyártó mindezen felül még további 20 milliárd dollárt költene arra, hogy minél gyorsabban tudjanak újabb elektromos modelleket kifejleszteni. A Ford Jim Farley vezérigazgató csatlakozása óta indult el igazán a jó úton, a vezérigazgató érkezését követően a Ford is belépett az EV versenybe, és egyre meghatározóbb szereplővé válik a szektoron belül.

A vezérigazgató elmondása szerint, „az előrejelzéseink szerint 2030-ra tízből legalább négy eladott Ford modell elektromos hajtású lesz, reményeink szerint 2024-re a Ford már éves szinten 600 ezer darab elektromos járművet fog legyártani”.

Clarke 12 évig dolgozott a Teslánál, a Model S, a Model X és a Roadster tanulmányautó fejlesztésében is aktívan részt vett. Clarke már a második korábbi Tesla alkalmazott, aki az elmúlt 12 hónap során csatlakozott a Fordhoz. Doug Field a Tesla mérnöki részlegének korábbi alelnöke még szeptemberben érkezett. Field a Ford technológiai részlegének vezető tisztségviselője, első sorban a Ford új generációs technológiáira fókuszál. Field korábban az Apple „special products” részlegének volt az alelnöke, míg azt megelőzően a Tesla mérnöki részlegének alelnökeként tevékenykedett.

Minden jel arra mutat, hogy a Ford tényleg komolyan gondolja az EV törekvéseit. Az autógyártó csütörtökön bejelentette, hogy a tulajdonában álló Lincoln Motor Company is hamarosan belép az amerikai elektromos SUV piacra. Az elsődleges tervek szerint 2026-ra a Lincoln összes jelenleg is kapható SUV modelljéből érkezik tisztán elektromos hajtással szerelt kivitel. A Reuters értesülése szerint a Ford hivatalosan is megerősítette, hogy a tervek szerint a Lincoln 2030-ra tisztán elektromos márkává válik.

A Ford részvényei idén 15.50 százalékos mínuszban vannak, míg az elmúlt 1 év során 53.28 százalékkal nőtt meg az autógyártó részvényeinek értéke.