Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Orosz-ukrán konfliktus, indul a hazai gyorsjelentési szezon – erre figyelj a héten!

Már-már közhelyszerű, hogy nem számíthatunk nyugodt napokra a piacokon ezen a héten sem. 2022 ugyanis eddig igen hektikusnak mondható a tőzsdéken, és semmi jel nem utal arra, hogy ez éppen most változna. Bár nemzetközi fronton kevesebb adat lát napvilágot, az orosz-ukrán konfliktus borzolhatja tovább a kedélyeket. Itthon meg a GDP-adat mellett az első blue chip gyorsjelentése is érkezik.

Háborús feszültség a fókuszban

Egyértelmű, hogy az esetleges ukrajnai orosz támadással kapcsolatos hírek uralják a tőzsdei közbeszédet is már. Az Egyesült Államok ugyanis még pénteken jelezte, hogy információk szerint napokon belül indulhat az orosz invázió, bármennyire is igyekeznek a nyugati hatalmak elkerülni azt. A héten tehát minden erről szóló hírt feszülten figyelhetnek a befektetők. Emellett a német tőzsdét a kedden 11 órakor megjelenő ZWE index befolyásolhatja, több jelentős európai fókuszú adatra nem számíthatunk.

Egyre nagyobb a háborús félelem a keleti szomszédunknál (www.shutterstock.com)

Az Egyesült Államokból viszont érkezik néhány jelentősebb számsor. Kedden 14:30-kor a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index lát napvilágot, szerdán pedig az Alibaba gyorsjelentésére figyelhetünk. Csütörtökön szokásosan 14:30-kor ismerjük meg a friss munkanélküli segélykérelmek számát, ugyanekkor olvashatjuk majd a Philadelphiai Fed indexet is. Aznap délután egykor a Wal-Mart gyorsjelentése lehet fontos az érintetteknek.

Jön a GDP adat, jelent a Mol

A magyar börze szempontjából sem mellékes az orosz-ukrán konfliktus alakulása, így fél szemmel hazai oldalról is érdemes követni a híreket és befektetői reakciókat. Kiváltképp a forint reagál sérülékeny devizaként azonnal a hangulat változásaira, amely gyengült is az előző hét utolsó kereskedési napján.

Jelent a Mol, érdemes hektikusabb mozgásra is készülni (www.shutterstock.com)

Kedden 9 órakor érkezik az előzetes GDP adat a tavalyi negyedik negyedévről, ami jól mutathatja a gazdaság kilábalását a koronavírus okozta válságból. Ennél is érdekesebb lehet azonban a Mol gyorsjelentése, amit a pénteki piacnyitás előtt ismerhetünk meg. Az olajmultinak nem tesz jót a hétvégi hír a benzinárstop hosszabbításáról, ugyanakkor a tavalyi utolsó negyedévvel kapcsolatban szép számokat szállíthat a cég.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak