Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Te sem próbáltál még soha falapon lazacot grillezni?

Miért érdemes használni a falapokat?

Bizonyára veled is előfordult már olyan, mikor egy lazább szerkezetű húst sütöttél, hogy az étel nem csupán a rácsra ragadt, hanem egyenesen darabjaira hullott, amikor próbáltad leszedni. Ekkor már érezhető, hogy a rács tisztítása sem lesz majd egy leányálom a grillezés végén, és konkrétan a kedved is elmegy az egésztől. 

Nos, ezeket a baleseteket könnyűszerrel megelőzheted egy falap használatával. Ezzel ugyanis a halak, rákfélék, vagy az igazán vékonyra szeletelt lágyabb húsok is tökéletesen egyben maradnak.

Gondolkozol rajta, hogy tavasztól nekifogsz a grillezésnek? Szerezd be az új sütődet a Grillplaza.hu-tól, hiszen számos faszenes grill közül válogathatsz, amik a kezdőtől a profi szintig bárki számára megfelelő felszereltséggel rendelkezik.

Annak köszönhetően, hogy a sütés után nem kell átmozgatni a húsokat, sokkal esztétikusabb lesz a végső összkép is. A falappal együtt ki tudod venni a megsült fogást, majd akár ezen is hagyhatod a tálaláskor. Az alapanyaga miatt a lap textúrája természetes, meleg hatású, bárki szívesen vesz majd az ezen felkínált ételekből.

Számít-e a falap alapanyaga?

Ahogy a füstölés során is, úgy a sütéshez használni kívánt falap kiválasztásakor is érdemes odafigyelni az étellel harmonizáló párosítás kiválasztására. A sütés során ugyanis illat- és aromaanyagok szabadulnak fel a falapból, ami a készülő fogások fűszerezését kicsit pikánsabbá, különlegesebbé tudja tenni. 

Előkészületek a sütéshez

A falapok nem csupán egyszer használhatóak fel, több sütögetés során is hasznukat veheted. Azonban ha azt szeretnéd, hogy minél hosszabb távon a segítségedre legyen egy-egy lap, akkor érdemes megfelelően előkészíteni minden sütés előtt.

Mielőtt a sütni kívánt étel rákerülne, legalább fél órán át áztatni kell a lapot, de a legjobb az, ha akár 3 órán keresztül is vízben tudod tartani. Amennyiben az étel megengedi, az áztatás történhet sós vízben, így akkor kicsit rá tudsz segíteni a fűszerezésre is. Az áztatás után ajánlott egy vékony olajréteget is felvinni a lapra, hogy biztosan tapadásmentes legyen a felülete.

Hogyan zajlik maga a sütés?

A grillsütőt érdemes előmelegíteni körülbelül 150 Celsius-fokra, és csak ekkor betenni a falapot. Egyes típusoknál van arra lehetőséged, hogy a megfelelő méretű lapot ne a rácsra helyezd, hanem annak a helyére. 

Az előkészített lapra helyezhetsz fűszereket, vagy lazac esetében citromkarikát is, és csukd le egy kis időre a grill fedelét. Mikor megszáradt a lap teteje, ráhelyezheted a húst és innentől már csak a készülő ételtől függ, hogy mikor kell kivenni a sütőből.