Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Hogyan találd meg a tökéletes, nappaliba illő lámpát?

Minden lehetséges csak akarni kell! 

Lehet, hogy közhelyesen hangzik ez a csontig koptatott mondat, de az igazságtartalma vitathatatlan. Amikor beköltöztél a lakásodba – igen, akkor még csak lakás volt -, lépésenként alakítottad olyanná, amilyen most. Próbálgattad a szárnyaidat a lakberendezés kapcsán – volt, ami bevált és volt, ami nem.

Lehetséges, hogy eleinte (vagy még most is) hadilábon álltál a világítástechnikai eszközök beszerzésével, hiszen akkor még fel sem merült benned, hogy erre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ha nem szeretnél hibát hibára halmozni, akkor nem árt megfogadni néhány hasznos tanácsot ezzel kapcsolatban, vagy utánaolvasni a lámpaválasztás alapismereteinek.

Mire kell kiemelten figyelned?

Vannak olyan dolgok, amelyekre érdemes fokozott figyelmet fordítani, ha lámpát keresel a nappaliba. A nappali ugyanis az a hely, ahol “mindig zajlik az élet”, ahol a család apraja-nagyja, idős és fiatal a legtöbbet tartózkodik.

Ez lefordítva azt jelenti, hogy egyszerre, egyidőben többféle igényt is ki kell elégíteni a világítás terén. A nagyinak a kötéshez koncentrált fény kellene, a férjed TV-t akar nézni, a gyerekek társasoznak, te pedig csak nyugalomra vágysz. Mindezt egy helyen, egy időben kell kivitelezni, ami bizony fejtörést okoz. De nem kell aggódnod, erre is van megoldás. 

Lássunk egy gyakorlati példát!

A nappali lámpák sokfélesége – színeik, formáik, designjuk, segíteni fog abban, hogy a legideálisabb megoldásra találj. Népszerű nappali függesztékek a Rábalux lámpa egyes típusai is, amelyek adhatnak általános fényt, de ha dimmelhető izzó van bennük, akkor hangulatvilágításra is alkalmasak. 

Figyelj arra, hogy 

  • A kiválasztott nappali lámpa színében, anyagában, formájában passzoljon a nappali stílusához, bútoraihoz. A klasszikus stílusban berendezett nappaliba nem illenek a high-tech krómozott lámpák, ahogy a minimalista stílusba a kristálycsillárok.
  • A lámpa a falak és a használt dekorációk színéhez is jól illeszkedjen – ez a harmónia megteremtése miatt fontos. Ha túl sokfélék vagy túl erősek a színek, az nem fog pihentetni. Kerüld a káoszt, a rend megnyugtat. 
  • Legyen praktikus – azaz minél több funkciót tölt be, annál jobb – legyen távirányítható, dimmelhető, az sem baj, ha a fény színeit is változtathatod (a hangulatteremtéshez kiváló).
  • Ne legyen direkt hivalkodó, formájában, színében teljesen eltérő, mert hidd el, ez idővel nagyon fog majd zavarni.
  • Lépést tartva a trendekkel, LED fényforrásokat használj! Energiatakarékos, költséghatékony megoldást jelentenek. Előnyük, hogy hosszú élettartammal rendelkeznek, jól viselik a le- és felkapcsolgatást, na és nem mennek tönkre egy kis rázkódástól. 

Találd meg te is a legesztétikusabb, legszebb, nappaliba illő lámpát, és élvezd a fényeit!