Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Jó hír volt a rossz is, de most ez fordulhat a piacokon

Az elmúlt években az amerikai makroadatok kapcsán egy érdekes kép látszott kirajzolódni. A tőzsdék kevés kivétellel a pozitív meglepetést okozó adatokra épp úgy emelkedtek, mint azokra, amelyek csalódást okoztak a piaci várakozásokhoz képest. Van azonban rá esély, hogy mindez ellenkezőképpen mehet majd végbe, ha valóban komolyabb változás áll be a nagy jegybankok monetáris politikájában.

Minden hír jó hír

Mint ismert, már a koronavírus járvány előtt is igen laza monetáris politikát folytattak a nagy jegybankok, élükön az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-del. A járvány kitörése által okozott nagyon jelentős gazdasági károk mérséklésére aztán soha nem látott mértékű lazítást kezdtek a központi bankok. A kamatokat rekord alacsony szintekre vágták, az eurózónában jelenleg is mínuszos az irányadó kamatszint.

Eddig korlátlanul számíthattak a Fed-re a piacok (www.shutterstock.com)

Ha ennek tükrében jó makrogazdasági adatok érkeztek, akkor a piacok tudtak örülni annak, hogy kilábal a válságból a gazdaság. Ez még értelemszerű, hiszen a tőzsdén kereskedett részvények mögött álló vállalatok számára is a prosperáló gazdasági környezet a megfelelő a működéshez. Az érdekesebb az volt, hogy a rossz hírekre is tudtak emelkedni a tőzsdék. Ha a vártnál magasabb a munkanélküliség, vagy kisebb a gazdasági növekedés, akkor ugyanis a Fed fenn fogja tartani laza monetáris politikáját a gazdaság segítésének érdekében. Ez pedig elodázza az esetleges monetáris szigorítást; jöhetett tehát jó vagy rossz hír, a részvénypiacok paradox módon örültek neki.

Változhat a hangulat

Az már biztosnak tűnik a Fed és az EKB januári kommunikációi alapján, hogy monetáris szigorítások közelegnek. Ez részben már el is kezdődött a mennyiségi lazítás kivezetésével, a Fed is leállítja ezt a programját. Ráadásul a rettegett kamatemelés is valósággá válhat, van rá esély, hogy a Fed már márciusban felfelé módosít az irányadó rátán.

Lépnie kell a Fed-nek az elszabaduló infláció miatt (www.shutterstock.com)

A helyzet tehát ellentétjére fordul, az eddigi a piacokat mindenben támogató Fed az elszaladó infláció miatt kénytelen a tőzsdék számára negatív lépéseket tenni. Így viszont ha prosperáló gazdaságról szólnak az adatok, az a szigorítás közelebbi eljövetelét jelentheti, a rossz gazdasági adat pedig magától értetődően szülhet borús hangulatot Természetesen nehéz előre megjósolni, hogy valóban így reagálnak-e majd a piacok, de mint eshetőség érdemes számolni vele.