Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Ismét vegyes hetet zárt a Prémium kategória

A pénteki kereskedési nap során és a múlt hét egésze során is vegyesen teljesített a magyar tőzsde. A BÉT-en jegyzett Prémium kategóriás részvények durván fele gyengélkedett, másik fele emelkedni tudott az elmúlt 5 kereskedési nap során.

A BUX index 0.91 százalékos csökkenést követően 51 806.4 ponton zárta a pénteki kereskedési napot, ezzel a BUX index múlt heti hozama -2.08 százalékon alakult. A BUX idén 2.14 százalékos pluszban van. Erősen kezdte az évet a magyar tőzsdeindex, azonban a korábban látott 54 ezer pont fölötti szintektől egyre távolabb került a BUX az elmúlt időszakban. A BUMIX index értéke pénteken 0.11 százalékkal nőtt meg, a hetet 0.88 százalékos pluszban zárta az index. A kis- és közepes részvények indexe 2022-ben 0.5 százalékos mínuszban van.

A Budapesti Értéktőzsdén 21 darab Prémium kategóriás részvényt jegyeznek, ebből a múlt hét során összesen 10 darab társaság papírja gyengélkedett, 10 részvény tudott emelkedést felmutatni, 1 papír stagnált. A Prémium kategóriába a likvidebb, szélesebb befektetői körrel rendelkező társaságok részvénysorozatai tartoznak.

Negatív tartományban zárta a múlt hetet az Akko Invest (-0.96%), az Appeninn Vagyonkezelő Holding (-2.72%) és az AutoWallis (-2.84%) is.

A CIG Pannónia Életbiztosító 2.20 százalékos csökkenést mutatott fel, mínuszban zárta a múlt hetet a Graphisoft is, a szoftverfejlesztő cég árfolyamában 0.77 százalékos visszahúzódást figyelhettünk meg.

A blue-chip részvények közül egyedül a Magyar Telekom zárta pozitív tartományban a múlt hetet, a MOL (-1.76%), az OTP (-3.35%) és a Richter (-1.81%) is negatív tartományba fordult.

Gyengén teljesített a PannErgy is, az energetikai cég árfolyamában 2.00 százalékos csökkenést láthattunk. A Takarék Jelzálogbank részvényeinek értéke 0.82 százalékkal csökkent a múlt hét során, a Waberer’s árfolyama stagnált.

A hét nyertese az Alteo Energiaszolgáltató volt, a komplex energetikai szolgáltató részvényei 2120 forinton nyitottak hétfőn, a pénteki kereskedési napot pedig 2210 forinton zárta a papír, amely 4.24 százalékos erősödést jelent. A részvény egyébként kifejezetten jó formában van, az Alteo volt 2021-ben a legjobban teljesítő Prémium kategóriás részvény, az energetikai szolgáltató részvényeinek értéke 134.41 százalékkal nőtt meg a 2021. január 4 és 2021. december 30 közötti időszakban.

2022 ötödik kereskedési hetének leggyengébben teljesítő Prémium kategóriás részvénye az OTP Bank volt. A bankpapír árfolyamában 3.35 százalékos csökkenést figyelhettünk meg az elmúlt 5 kereskedési nap során. A gyengélkedés ellenére is az OTP 5 százalékos pluszban van idén.

Ezen vállalatok részvényei teljesítettek jól a múlt héten:

Pozitív tartományban zárta a múlt hetet a 4iG, a budapesti központú informatikai cég 1.22 százalékos pluszban zárta a múlt heti 5 kereskedési napot.

Jó hetet tudhat maga mögött az ANY Biztonsági Nyomda és az Alteo Energiaszolgáltató is. Az ANY 1.27 százalékos pluszban zárta a hetet, míg a komplex energetikai szolgáltató részvényeinek értéke 4.24 százalékkal nőtt meg.

Erősödni tudtak az ingatlanpiac szereplői is, a Budapesti Ingatlan részvényeinek értéke 0.84 százalékkal nőtt a múlt hét során, a Duna House 1.98 százalékos erősödést mutatott fel.

Hasonlóan jól teljesített a Masterplast és az Opus is. A Masterplast részvényei 3.36 százalékkal pattantak fel az elmúlt hét során, míg az Opus Global árfolyamában 1.70 százalékos emelkedést figyelhettünk meg.

A több mint egy évszázados autóipari tapasztalattal rendelkező Rába árfolyama 1.93 százalékkal nőtt meg, míg a magyar szeszesital-gyártó, a Zwack 2.99 százalékos pluszba fordult.

Vegyesen teljesítettek a múlt hét során a blue-chip részvények is, a MOL, az OTP és a Richter gyengélkedett, a Magyar Telekom erősödni tudott. A MOL részvényeinek értéke 1.76 százalékkal csökkent a múlt héten, ezzel a multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei 6.3 százalékos pluszban vannak idén. A Magyar Telekom enyhe, 0.12 százalékos emelkedést mutatott fel a hét során. A Telekomra céláremelés is érkezett a múlt hét során, a PKO BP Securities 517 forintról 525 forintra emelte a célárfolyamot. Az OTP Bank árfolyamában 3.35 százalékos csökkenést figyelhettünk meg az elmúlt 5 kereskedési nap során. A gyengélkedés ellenére is az OTP 5 százalékos pluszban van idén. Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának, a Richternek az árfolyamában 1.93 százalékos csökkenést figyelhettünk meg, ezzel a Richter 2022-ben 6.5 százalékos mínuszban van.

Egy újabb izgalmas hét előtt áll a magyar börze, vajon erőre kapnak a Prémium kategóriában jegyzett részvények?