Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Tovább menetel a forint – fontos szint közeleg

Több dolog is szerencsésen együtt áll ahhoz, hogy a magyar fizetőeszköz erősödjön, és úgy tűnik, ez ennek megfelelően meg is történik. A kérdés jelenleg az, hogy képes lesz-e a kulcsfontosságú 350-es szint környékéig ereszkednie az EUR/HUF kurzus, ennek az értéknek az átütése jelenthet ugyanis további jelentős erősödésre teret.

Jó a hangulat, és az MNB is segít

Az elmúlt jó pár hónapban alapvetően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája, valamint az általános nemzetközi befektetői hangulat határozta meg a forint árfolyamát. Az előbbi szempontjából már november óta pozitív a kép, amikor a jegybank agresszívabb tempóra váltott a kamatemelések tekintetében. Ráadásul múlt héten tovább emelte az egyhetes betéti rátát az intézmény, és így már 4,3 % az irányadó kamatszint Magyarországon. A fő eredmény, hogy az MNB a szándékairól is többet közölt, tervezik az alapkamatszinttel együtt emelni az egyhetes betéti rátát, havi szinten. Ez jóval kiszámíthatóbb politikát jelenthet a forint számára, ami önmagában is erősítő hatásként hathat.

Felfedte lapjait a jegybank és ez jót tett a forintnak

A nemzetközi befektetői hangulat okozott némi forintgyengülést januárban, a 353-as szintről egészen 362-ig szaladt az EUR/HUF kurzus. Úgy tűnik azonban, hogyha a piac nem is fogadta el, de legalábbis megtanulta kezelni az orosz-ukrán konfliktus okozta feszültséget; legalábbis ez látszik az elmúlt pár nap emelkedéséből. A forint, mint sérülékeny deviza egyértelmű kárvallottja a rossz hangulatnak, így a kinti kedélyjavulás nagyon jól jön a magyar fizetőeszköz számára.

Kulcsszint előtt

A kamatemelési ciklus kezdete óta kiemelten a kerek szintek jelentették a legfőbb támaszokat, illetve ellenállásokat az EUR/HUF kurzus keresztárfolyam esetében. Jelenleg pozitív az erősödés szempontjából, hogy a 355-ös szint alatt tartózkodik az árfolyam, ugyanakkor igazi áttörést a 350-es érték áttörése jelentené. Ezzel lehetőség nyílna az augusztusi csúcsok megcélzására, persze ehhez továbbra is jó kinti hangulat és támogató monetáris politika lehet szükséges. Újabb gyengülés esetén a 360-as szint felé tendálhatna újra az euróárfolyam, de az újabb mélypontok még ekkor is igen messze lennének.