Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Izgalmas hetünk volt, és a következő is az lesz

Az orosz-ukrán helyzet kiéleződése és a Fed szerdán küldött üzenetei a közelgő kamatdöntésről alaposan felforgatták a tőkepiaci helyzetet a mögöttünk álló héten. A most kezdődő hét sem lesz izgalmaktól mentes, jegybanki döntések, gyorsjelentések és fontos makroadatok is várhatók.

Jön az EKB döntése és gyorsjelentések hada is

A hétfői nap még viszonylagos nyugalomban telik, ugyanakkor délelőtt 11 órakor lát napvilágot az eurózóna GDP adata, illetve délután 2 órakor a németországi előzetes inflációs számsorra lesz érdemes figyelnünk. Kedden a japán (0:50), a német (9:55) és az uniós (11:00) munkanélküliségi adatokat is nyilvánosságra hozzák; a számok jól majd mutathatják a gazdasági kilábalás folyamatát az érintett térségekben. Magyar idő szerint fél kettőkor az Exxon Mobil gyorsjelentését közlik, az amerikai piac zárása után pedig jelent a Paypal és a Starbucks is. Szerdán délelőtt az eurózóna inflációját is megismerhetjük, délután pedig az Egyesült Államok versenyszférájának foglalkoztatottsági adatai jönnek ki. Aznap zárás után a Facebook gyorsjelentése lehet a legérdekesebb.

A hét egyik legfontosabb eseménye lesz az eurózóna jegybankjának kamatdöntése (www.shutterstock.com)

Csütörtökön igazi adatdömping várható; délután 1-kor az előrejelzések szerint kamatot emelő angol jegybank ülésének eredménye érkezik. Ami ennél is érdekesebb, hogy kettő előtt nem sokkal az Európai Központi Bank (EKB) dönt a kamatokról. Bár emelés nem várható, érdekes lesz összehasonlítani az eurózóna jegybankjának kommunikációját a Fed előző heti mondanivalójával. Délután szokásosan a friss amerikai munkanélküli-segélykérelmekről kapunk információt. Piaczárás környékén a Ford és az Amazon gyorsjelentése alakíthatja még a befektetői hangulatot. Péntek délután az amerikai munkanélküliségi adat mellett szintén 14:30-kor teszik közzé a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számának alakulását is.

Kevesebb izgalom várható itthon

Amennyire sok dologra kell figyelni a nemzetközi piacokon, annyira kevés fontos magyarspecifikus esemény jutott a hétre. Csütörtökön ugyan dönt az egyhetes betéti tender kamatáról a jegybank, de az MNB előzetes jelzései alapján kicsi az esély a kamatemelésre – azt ugyanis a rendes kamatdöntő ülések heteire tervezi időzíteni. Aznap reggel piacnyitáskor megismerhetjük a kiskereskedelmi forgalom adatait, másnap pedig szintén reggel 9 órakor a decemberi ipari termelési adatok adhatnak képet a magyar gazdaságról.

Nem lesz sok magyar adat, de a nemzetközi piaci hatások érvényesülhetnek

A kevés adat ellenére ugyanakkor alakulhat izgalmasan a magyar piacon tőzsdézők hete is, ugyanis a nemzetközi tér eseményei jellemzően hatást gyakorolnak a hazai börzére. Jó példa erre az orosz-ukrán konfliktus, amelynek alakulására mind a nemzetközi, mind a magyar tőzsde szempontjából kiemelten fontos figyelnünk.

https://www.erstemarket.hu/contents/calendars/page:2