2024 október 02

Kihagyják az EU-t az USA és Oroszország közötti tárgyalásokból

Az EU egyre frusztráltabb, amiért kimaradt az Oroszországgal folytatott hivatalos tárgyalásokból. A múlt héten orosz tisztviselők találkoztak amerikai kollégáikkal, és megbeszéléseket folytattak a NATO-tagokkal. Bár néhány EU-ország a NATO tagja is, az EU vezető diplomatái nem vettek részt a Moszkvával folytatott közvetlen tárgyalásokon.

Az EU eddig úgy próbálta enyhíteni az Oroszországgal fennálló feszültséget, hogy ukrán tisztségviselőkkel találkozott, és egyes tagállamain, nevezetesen Németországon keresztül rendszeresen beszélt az Egyesült Államokkal. Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden például Moszkvába látogatott, ahol találkozott kollégájával, Szergej Lavrovval.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország komolyan veszi-e az EU-t, Stefano Sannino, az Európai Külügyi Szolgálat, az EU diplomáciai szolgálatának főtitkára azt mondta: „Nem, nem”.

Az EU és Oroszország kapcsolata 2014 óta egyre jobban elmérgesedik, amikor is a Kreml illegálisan annektálta a Krímet. Kapcsolataik tavaly új mélypontra kerültek, amikor Lavrov azt állította, hogy az EU „megbízhatatlan partner”, és Josep Borrell, az EU vezető diplomatája mellette állt egy sajtótájékoztatón.

„Ez egy olyan döntés, amelyet ők [Oroszország] meghoztak, de ez ellentétes lesz a saját érdekeikkel, abban az értelemben, hogy egy többpólusú világról álmodoznak, amelyet az Egyesült Államok, Oroszország és Kína ural. De sajnos a világ ennél bonyolultabb” – mondta Sannino szerdán.

„Oroszország egy kicsit visszatekint a 19. század végére, talán a 20. század elejére; ahelyett, hogy a mai világot néznénk, ami ma az Európai Unió” – tette hozzá.

Hozzászólásai összhangban voltak Vszevolod Csencov ukrán EU-nagykövet kijelentéseivel, aki a héten a CNBC-nek azt mondta, hogy „Oroszországnak modern államként kellene eljárnia, és fel kell hagynia a Szovjetunió újjáépítésének gondolatával”.

A 27 nemzetet tömörítő Európai Uniót gyakran kritizálják hosszadalmas és bürokratikus politikai döntéshozatali módja miatt. Sok kérdésben konszenzusra van szükség a törvények végrehajtásához. Sannino azonban azt mondta, hogy bonyolultsága ellenére az EU „fontos szereplő”. „Lehet, hogy vannak problémáink, nehézségeink, és ezt nem is tagadom. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Európai Unió nem létezik, vagy nem minden szempontból fontos szereplő. Azok vagyunk, akik vagyunk, 500 millió ember és a legnagyobb piac, a világ legrelevánsabb piaca” – mondta.

Új szankciók Oroszország ellen

A közelmúltban az EU-t bírálták az Oroszországgal szembeni esetleges új szankciók részletezésének hiánya miatt. A blokk azt mondta, hogy Oroszország további Ukrajna elleni agressziójának „súlyos következményei” lesznek, de egyelőre nem fejtette ki, hogy meddig hajlandó elmenni. Az ukrán Csencov azt mondta a CNBC-nek, hogy országa „mindenképpen több konkrétumot szeretne” ezzel kapcsolatban.

Szerdán Sannino a következőket nyilatkozta a CNBC-nek: „A szankciók, hogy is mondjam, nagyon fontos, hogy a fiókban legyenek, és akkor tegyük közzé ezeket, amikor eljön a pillanat. És úgy gondolom, hogy még nem jött el a pillanat, hogy ez megtörténjen. Ahogy mondtam, továbbra is abban gondolkodunk, hogy van tere a párbeszédnek és a diplomáciának.” Ha nem ez a helyzet, „készek leszünk egy hiteles és tartalmas csomagot letenni” – mondta.

További kérdőjel, hogy Oroszország milyen lépése késztetné az EU-t újabb szankciók bevezetésére. Kibertámadás érte pénteken az ukrán kormány legfontosabb weboldalait, amiért Ukrajna már Oroszországot okolta. Arra a kérdésre, hogy az EU milyen lépésekre terjeszti elő a szankciókat, Sannino azt mondta: „Látni kell, hogyan alakul a helyzet a helyszínen. De úgy gondolom, hogy mindenféle katonai jelenlét, vagy bármilyen erőfeszítés Ukrajna destabilizálására az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről nagyon határozott válaszlépést vonna maga után.”

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/01/20/top-eu-diplomat-accuses-russia-of-not-taking-europe-seriously.html?&qsearchterm=russia&fbclid=IwAR1y3KlGr1Ot8mazbdLqw4ufMWpltoQdxmEfD61KyI7DLpDnzehpcfe6qzc