Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Erre figyelj a héten!

Nem mondható, hogy unalmas hetei voltak eddig idén a tőkepiacoknak. Az erős évkezdés után jött a kiábrándulás, aztán újra felfelé vették az irányt a börzék. A héten leginkább az amerikai bankok gyorsjelentéseire, a munkanélküliségi adatokra, illetve a német makroadatokra lesz érdemes figyelni nemzetközi fronton. Itthon az idén eddig rendkívül nagyot erősödő forint további mozgása lehet a leginkább érdekes.

Jönnek a gyorsjelentések és az inflációs adatok

Kedden 11 órakor lát napvilágot a német ZEW index, ami leginkább a német tőzsdeindexre, a DAX-ra lehet hatással. (Hétfőn nem lesz kereskedés az amerikai tőzsdéken, így kevésbé intenzív napra számíthatunk). Kedden magyar idő szerint fél kettőkor ismerhetjük meg a Goldman Sachs befektetési bank negyedéves számait. Szerdán a reggel 8 órás német inflációs adat lehet fontos, aznap pedig a Bank of America, valamint a Morgan Stanley is közzéteszi gyorsjelentését.

Érdemes lesz nyomon követni a nagy amerikai bankok jelentéseit (www.shutterstock.com)

A csütörtök izgalmasnak ígérkezik. 14:30-kor a munkanélküli segélykérelmekről kapunk információt, és ekkor jelenik meg a Philadelphiai Fed index is. A piacok mostani néha negatív teljesítményének jelentős részben okozója a monetáris szigorítástól való félelem, ami pedig nagyban függ például a munkaerőpiaci adatoktól. Ilyen szempontból tehát még a szokásosnál is jobban érdemes lesz követni a makroadatokat és az azokra adott tőkepiaci reakciókat.

Újra dönthet a kamatokról az MNB

A magyar tőzsde meglehetősen szépen szerepelt az év eleje óta, leginkább az OTP emelkedése számottevő – még úgy is, hogy múlt hétvége felé jelentősebb korrekció zajlott le. A héten is érdemes lesz a bankpapírra figyelni, hogy a változékony nemzetközi hangulatban milyen további mozgásra képes az OTP. Jelentősebb makroadat hazánkból nem lát napvilágot, ugyanakkor a járványhelyzet alakulása az ötödik hullám küszöbén még igen érdekes lehet.

Csütörtök reggel az MNB-re fontos koncentrálni a hazai parketten

Az év eleje óta jelentős mértékben erősödő forint is okozhat izgalmakat hazai fronton. Csütörtökön dönt ugyanis újra a november óta irányadónak számító egyhetes betéti tender kamatáról az MNB. A jegybank valószínűleg figyelembe veszi a legutóbbi, továbbra is 14 éves rekordot mutató inflációs adatot – mint ismert, 7,4 % volt az árszínvonal emelkedése decemberben év/év alapon. A kormány ármaximalizáló lépései ugyanakkor csökkentik az inflációt, illetve egy relatív stabil forintárfolyam is hozzájárulhat ahhoz, ha esetleg újból elmarad a szigorítás az előző két héthez hasonlóan.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak