Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Esésnek indultak a tőzsdék – csőstül jönnek a bajok

Igen erősen kezdték a tőkepiacok a 2022-es évet, azonban egyelőre alábbhagyott a lendület. Sőt, mostanra már a karácsonyi előtti szintre esett vissza például az S&P500 amerikai részvényindex. Az esés mögött a technikai korrekció szükségessége mellett több tényező szerepet játszik. Az amerikai állampapírhozamok emelkedése és a kamatemelési félelmek vegyülnek most az omikron variáns és az orosz-ukrán konfliktus okozta bizonytalansággal.

Félelem a kisebb likviditástól

Lassan már egy éves téma, hogy a Fednek az elszaladó infláció miatt ideje lenne szigorítania monetáris politikáján, méghozzá a kamatemelésen keresztül is. Ez egyértelműen negatív hír lenne a tőzsdék számára, hiszen a drágább hitelfelvétel a gazdaság fékezése mellett kevesebb likviditást is jelenthet a piacok számára. James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke például már márciusban kamatot emelne. Ha ez nem is jelenti a többség álláspontját a Fed bizottságának, mégis jelzi, hogy nincs messze a szigorítás.

Nem biztos, hogy megússza a kamatemelést ilyen inflációs nyomás alatt a Fed (www.shutterstock.com,)

Emellett az amerikai állampapírhozamok emelkedése sem jelent túl jót, ahogyan tegnapi cikkünkben is kifejtettük. A hozamemelkedés ugyanis csökkenti a részvények vonzerejét, mind a jövőbeli pénzáramlások jelenértékének csökkenése, mind azáltal, hogy a kötvények is nagyobb szerepet kaphatnak a befektetők portfóliójában.

Félelem a bizonytalantól

A fentiek mellett az omikron variánstól való újbóli félelem is szerepet játszhat az esésben. Bár a befektetők árazták már azt is, hogy az új mutáns hozhatja el a nyájimmunitás révén a járvány végét. Az Európa több országában tapasztalható újabb korlátozások azonban kiábrándítóan hathatnak, még ha nem is a vírustól való tartás most az elsődleges a befektetők számára. Bizonytalansági tényezőként viszont sokáig jelen lehet még a tőkepiacok életében, erre éppen az omikron mutat rá a legjobban.

Nem tudják feledni a vírust a befektetők (www.shutterstock.com)

Az orosz-ukrán határon lévő konfliktus egyelőre csak időről időre merül fel, mint a befektetőket aggasztó tényező. Egyelőre biztosan kevés esélyt áraznak egy effektív orosz támadásnak a piacok, hiszen ha ezt áraznák, valószínűleg az európai tőzsdék jóval lejjebb járnának már. A kis kockázatot sem lehet ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, és az elmúlt napok rossz hangulatában szerepet játszhat, hogy valóban nem is hagyják figyelmen kívül a tőzsdék.

https://www.aljazeera.com/economy/2022/1/6/us-fed-could-hike-interest-rates-as-soon-as-march-says-bullard